Șase români au murit și 17 sunt dispăruți, după cutremurul din Italia. Bilanțul victimelor: cel puțin 251 de morți. LIVE UPDATE
UPDATE 08:00 MAE a anunțat, vineri dimineață, că a fost confirmat cel de-al șaselea deces al unui cetățean român. Purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuț Vâlcu, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, că starea celor cinci români răniți, internați în spitale, e stabilă.
„Până la acest moment vă putem confirma oficial că s-a înregistrat cel de-al șaselea deces al unui cetățean român. Cei cinci cetățeni români răniți sunt internați în spitalele din zonă, iar medicii ne-au comunicat prin intermediul ambasadei că starea acestora e stabilă. Viața lor nu e încă pusă în pericol. Noi avem echipa mobilă consulară la fața locului”, a declarat Ionuț Vâlcu.
UPDATE 19:35 Numărul românilor răniți a crescut de la 4 la 5, iar românii dați dispăruți sunt în număr de 18, conform ultimelor informații furnizate de MAE.
UPDATE 19:22 Bilanțul cutremurelor produse miercuri în centrul Italiei a ajuns la cel puțin 250 de morți, zeci de persoane fiind în continuare dispărute, a anunțat joi seară Serviciul italian al Protecției Civile, citat de cotidianul Il Sole 24 Ore. Sute de persoane au fost rănite în urma cutremurelor, iar zeci sunt date dispărute.
UPDATE 16:45 Preotul ortodox Constantin Holban, stabilit în Italia, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, că printre victimele cutremurului s-ar afla și un copil român, care este de negăsit.
„Chiar acum am plecat de la spital și am încercat cu colegii preoți, din Roma, să îl identificăm, poate se găsește într-un spital de la Roma. Nu știm nimic. În schimb sunt patru femei internate la spital și sunt în stare bună, deocamdată, stabile. Una dintre cele patru persoane este mama copilului”, a declarat preotul Constantin Holban.
UPDATE 15:10 Bilanțul persoanelor decedate a fost revizuit la 241, potrivit declarațiilor făcute de șeful Serviciului de Protecție Civilă, Fabrizio Curcio, informează Corriere.it.
UPDATE 13:40 Alți trei români și-au pierdut viața în urma cutremurului din Italia, a anunțat MAE, astfel că bilanțul victimelor din România se ridică acum la 5 morți. 11 români sunt dați dispăruți la această oră.
„Potrivit ultimelor informații obținute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetățeni români în urma seismului survenit la data de 24 august 2016 pe teritoriul Italiei. Astfel, la acest moment, numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în urma cutremurului este de cinci persoane”, a precizat MAE într-un comunicat de presă.
De asemenea, ministerul anunță că sunt 11 persoane dispărute și că verificările sunt în curs de derulare, echipa consulară mobilă fiind pe teren. Autoritățile române acționează în coordonare cu cele italiene pentru a stabili dacă printre victime se află și alți cetățeni romani.
UPDATE 07:40 Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi dimineață decesul unui al doilea cetățean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei. Bilanțul provizoriu al victimelor este de 247 de morți.
De asemenea, au mai fost identificate alte două persoane de cetățenie română printre răniți, care se află internate pentru îngrijiri medicale.
„Echipele consulare mobile s-au deplasat la unitățile medicale unde se află internați cei 4 cetățeni români răniți și mențin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informații actualizate cu privire la evoluția stării acestora de sănătate.
Citește și Italia, devastată de cutremur. GALERIE FOTO
Totodată, menționăm faptul că cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenței consulare pe parcursul întregii nopți, deplasându-se și la o tabăra de sinistrați unde sunt adăpostiți 10 cetățeni români.
În ceea ce privește semnalările primite în cursul zilei de astăzi privind cetățenii români dați dispăruți, menționăm că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situație”, se arată în comunicatul MAE.
Un cutremur de 6,0 grade a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la granița dintre regiunile Lazio și Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mișcări telurice, la orele 4.32 și 4.33, cu intensități de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 și 9 kilometri. Cele trei seisme au fost urmate de zeci de replici cu intensități între 2 și 4 grade.
Șeful Protecției Civile, Fabrizio Curcio a explicat că seismul poate fi comparat cu cel mai puternic cutremur care a lovit L’Aquila în 2009, în urma căruia au decedat peste 300 de persoane. Fondul național de urgență a alocat 234 de milioane de euro localităților din centrul Italiei.
Primarul orașului Amatrice, cel mai afectat de seism, a declarat că orașul a fost distrus: „Drumurile din și spre oraș sunt blocate. Jumătate din oraș a dispărut. Orașul nu mai există”
UPDATE 00:31 Cel puțin 159 de oameni au murit și peste 360 sunt răniți în urma cutremurului de 6 grade care a lovit centrul Italiei în cursul dimineții de miercuri. Majoritatea victimelor sunt în localitatea Amatrice, care este distrusă în proporție de peste 50 la sută.
UPDATE 20.30: Bilanțul persoanelor decedate a ajuns la 120.
UPDATE 20.00: Cei doi români răniți în cutremurul din Italia sunt în spital și li se acordă îngrijiri medicale, iar numărul cetățenilor români afectați ar putea suferi modificări în orele următoare, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuț Vâlcu.
„Echipele mobile se află pe teren și în permanentă legătură cu autoritățile italiene”, a declarat Ionuț Vâlcu. Acesta a mai spus că în cursul zilei au fost mai multe sesizări privind situația unor cetățeni români, unele fiind rezolvate și că printre aceste persoane, în general persoane adulte, s-au aflat turiști sau români care locuiesc în Italia.
UPDATE 18.45: Un român a murit, doi sunt răniți și alți nouă sunt dați dispăruți, în urma cutremurului din Italia, anunță MAE. Bilanțul total al victimelor, anunțat de autoritățile italiene este de cel puțin 80 de morți.
UPDATE 17:01 Autoritățile au confirmat moartea a 73 de persoane. Alte peste o sută sunt date dispărute, cel mai probabil fiind prinse sub dărâmături.
UPDATE 15:33 Bilanțul cutremurului din Italia a ajuns la 63 de morți, potrivit La Repubblica. „Situația e dramatică. Toate casele de piatră din centru s-au prăbușit, dar ți imobilele vechi”, a declarat șeful Protecției Civile din regiune.
UPDATE 13:00 Bilanțul seismului este, la ora 12 (13, ora României), de 38 de morți – în localitatea Accumuli (regiunea Lazio), în Amatrice (Lazio) și în Arquata del Tronto (Marche), informează presa italiană.”Cutremurul este comparabil, ca intensitate, cu cel produs în Aquila”, în 2009, a declarat șeful Serviciului de protecție civilă, Fabrizio Curcio.
VIDEO: O femeie este scoasă de sub dărâmături de salvatori
Primarul orașului Amatrice a declarat pentru un post de radio că orașul a fost distrus. „Drumurile din și spre oraș sunt blocate. Jumătate din oraș a dispărut. Orașul nu mai există. În acest moment există persoane aflate sub dărâmături. Au avut loc mai multe alunecări de teren, iar un pod este pe cale să se prăbușească”, a declarat Sergio Perozzi.
Primul cutremur, de 6 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la granița dintre regiunile Lazio și Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mișcări telurice, la orele 4.32 și 4.33, cu intensități de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 și 9 kilometri.
Cutremurul a fost simțit puternic în centrul Italiei, o zonă cunoscută cu risc seismic. La Roma, mulți locuitori și-au părăsit casele câteva ore de teama replicilor seismice puternice.
Situația cea mai gravă este în comuna Amatrice, care are 2.700 de locuitori. „Este o tragedie, jumătate din sat nu mai este”, a declarat primarul localității, Sergio Pirozzi, citat de Corriere della Sera.
Printre persoanele dispărute figurează două afgane de 26 și 27 de ani, membre ale unui grup de refugiați primiți în Italia.
În Roma, cutremurul s-a resimțit timp de aproximativ 20 de secunde, potrivit La Repubblica.
Orașul Amatrice, după cutremur
Agenția de Protecție Civilă a Italiei a catalogat cutremurul ca fiind „sever”. Până acum, au avut loc mai multe replici, toate puternice.
Inițial, cutremurul ar fi avut magnitudinea de 6,4 grade. Acesta a fost urmat de o serie de replici, notează La Repubblica.
În 2009, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade care a avut loc în regiunea Aquila, și care s-a resimțit și în capitala Italiei, a lăsat peste 300 de victime.
Diaconescu (INFP), despre seismul din Italia: Zona este cunoscută din 1915 cu astfel de riscuri
Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, pentru MEDIAFAX, că zona din Italia în care s-a produs cutremurul cu magnitudine 6,2 este cunoscută cu astfel de riscuri încă din 1915, atunci când a avut loc un seism care a afectat 32.000 de locuitori.
„6,2 la o adâncime de 10 kilometri înseamnă foarte mult. Adâncimea de zece kilometri este dată de americani, Institutul Național de Vulcanologie din Italia dă adâncimea de 4-5 kilometri. Cu cât adâncimea scade, efectele vor fi din ce în ce mai mari. Zona este cunoscută de la 1915 cu astfel de riscuri. Atunci s-a produs un cutremur de 6,7 la adâncimea de 68 de kilometri sud de actualul epicentru, afectând 32.000 de locuitori. A mai fost cel din Attila cu 4,5 la 45 de kilometri sud de actuala locație. Mai este în 1997, cutremur de 6 la nord-vest de actuala locație. Deci zona este puternic afectată de producerea unui cutremur. Este o falie orientată nord-vest-sud-est, pe faliera relativă. Nu putem spune că există ciclicitate temporală. Pagubele pe care le vedem acum sunt efectele adâncimii. Un cutremur de 6 la 100-120 de kilometri nu ar fi produs aceste pagube. Însă la 4-5 kilometri adâncime efectele sunt considerabile”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Diaconescu, cercetător, fizician INFP.
MAE: „Până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români”
Ministerul Afacerilor Externe a precizat miercuri, referitor la cutremurul din Italia, că până în acest moment nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români și că o echipă consulară mobilă se va deplasa la fața locului.
„Până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români”, a precizat MAE la solicitarea MEDIAFAX.
Totodată, o echipă consulară mobilă de la Consulatul General al României la Bologna se va deplasa în regim de urgență în zonă pentru asigurarea asistenței și protecției consulare operative.
De asemenea, Ambasada de la Roma s-a autoseizat și a întreprins în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile italiene pentru a obține informații cu privire la existența unor cetățeni români printre victime.
MAE precizează că că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.