Semnatarii comunicatului, redactat de Canada, cer o acțiune decisivăpentru soluționarea disputei comerciale la summitul liderilor G7, programat să înceapă vineri la Charlevoix, Quebec, relatează agenția Reuters.
Taro Aso, ministrul nipon de Finanțe a subliniat că „acesta este un caz foarte rar în care OPOZIȚIA față de Statele Unite a fost UNANIMĂ„.
„Suntem îngrijorați de aceste acțiuni care nu doar că nu contribuie la ajutarea economiei, ci de fapt sunt DISTRUCTIVE, iar în această privință, sunt de acord toate cele șase țări care și-au exprimat punctul de vedere secretarului SUA al Trezoreriei, Steven Mnuchin”, a declarat Bill Morneau, ministrul canadian al Finanțelor, după încheierea reuniunii miniștrilor de Finanțe din grupul statelor G7, care s-a desfășurat în stațiunea montană Whistler din Canada.
„În cadrul reuniunii G7, au fost discutate mai multe chestiuni asupra cărora nu a existat niciun acord. Este într-adevăr destul de neobișnuit în istoria G7″, a declarat Olaf Scholz, ministrul german de Finanțe.
Reprezentantul SUA Steven Mnuchin a declarat că nu împărtășește punctul de vedere privind comerțul al celorlalte șase țări, adăugând că președintele Trump se concentrează pe „REECHILIBRAREA relațiilor comerciale”.
Președintele SUA Donald Trump a impus taxe vamale de 25% la importurile de oțel și de 10% pentru aluminiu. Țările din Uniunea Europeană, Canada și Mexicul erau exceptate, dar Donald Trump a refuzat prelungirea excepțiilor după 1 iunie.
Astfel, toate celelalte șase țări G7 – Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia – sunt acum NEVOITE SĂ PLĂTEASCĂ taxele vamale pentru oțel și aluminiu impuse de către Administrația Donald Trump, măsuri care în general au drept scop să combată producția excesivă a Chinei.