Sătul de politicile lui Javier Milei, guvernatorul unei provincii argentiniene lansează propria monedă locală

Publicat: 04 09. 2024, 12:10
Actualizat: 04 09. 2024, 12:18

Guvernatorul provinciei La Rioja din Argentina, un critic deschis al președintelui Javier Milei, pe nume Ricardo Quintela, a creat propria monedă a provinciei, chacho, a tipărit bancnote și a început să le împartă în pachete de câte 50.000 de chacho tuturor angajaților guvernamentali.

Denumirea monedei vine de la Angel Vicente „Chacho” Peñaloza, o legendă în provincie, un caudillo local care și-a făcut un nume luptând împotriva forțelor din Buenos Aires în timpul războaielor civile din secolul al XIX-lea. Figura lui împodobește noile bancnote. Există, de asemenea, un cod QR pe fiecare bancnotă care, atunci când este scanat, afișează un mesaj clar care critică guvernul Milei pentru că a sărăcit provincia tăind fondurile federale, scrie Bloomberg.

Un chacho este egal cu un peso, un curs de schimb bătut în cuie. Quintela a spus că distribuirea de chacho este un fel de bonus care să ajute oamenii să cumpere mai multe dintre lucrurile esențiale pentru care nu mai aveau bani. Proprietarii de magazine nu au fost forțați, ci mai degrabă încurajați, să accepte chachos la fel ca și pesos. Quintela a spus că, deși magazinele pot refuza să accepte chacho, nu pot impune reduceri atunci când le acceptă ca plată. Magazinele care încalcă legea, a promis el, vor fi închise.

Quintela a anunțat că comercianții vor putea să schimbe chacho în pesos la două birouri guvernamentale din capitală, după o așteptare obligatorie de 48 de ore. Așteptați până în decembrie, le-a spus Quintela, iar guvernul provincial le va plăti 1,17 pesos pentru fiecare chacho, efectiv o rată a dobânzii de 17% în pesos care, atunci când este anualizată, ajunge la peste 50%.

50.000 de chacho, sau aproximativ 40 de dolari, este o sumă serioasă într-o provincie în care salariul mediu lunar este de doar 240 de dolari

La Rioja este una din cele mai sărace provincii din Argentina. Amplasată in nord-vestul țării, la granița cu Chile, La Rioja a suferit din greu de pe urma terapiei de șoc administrată de politicile economice ale președintelui Javier Milei. Într-un efort de a reduce inflația cronică, Milei a tăiat fondurile în numerar distribuite lunar de guvernul federal provinciilor. Ca rezultat, La Rioja a dat faliment. În februarie, provincia a intrat în incapacitate de plată, și la puțin timp după aceea economia locală a intrat într-o recesiune severă.

Chiar și într-o țară renumită pentru sectorul său public umflat, La Rioja iese în evidență. Doi din trei angajați lucrează la stat, care deține zeci de companii – mine, podgorii, ferme de păsări, producători de sticlă – prin care controlează o mare parte din economia locală. Pe măsură ce Milei și-a întețit eforturile de a elimina modelul economic peronist și de a schimba țara, a fost probabil inevitabil ca La Rioja să fie prima provincie care să cedeze. Criticii guvernatorului provincial folosesc deja termenul de “Venezuela”.

Chacho, „o reflectare a stării de sărăcie”

Mariana Chanampa, vicepreședinte al unei camere de afaceri din afara capitalei La Rioja, spune că modul în care oamenii sunt dispuși să stea la coadă ore întregi „pentru a ridica o pomană care să le permită să mănânce” timp de câteva zile demonstrează cât de potrivită este comparația cu Venezuela. Chacho, spune ea, „este o reflectare a sărăciei”.

Chacho vin în bancnote de 1.000 până la 50.000. Aproximativ trei miliarde de chacho, sau aproximativ trei milioane de dolari, au fost distribuite, cu planuri de a crește în curând această sumă la nouă miliarde. Deocamdată, este puțin, dar este un semn, spun experții, a ceea ce urmează atât în La Rioja, cât și, poate, în întreaga națiune. Dacă sistemul pare să funcționeze în La Rioja – sau cel puțin să câștige simpatia publicului pentru Quintela – alți guvernatori ar putea urma acest model.

Nu este prima dată când provinciile bat propria monedă

S-a mai întâmplat deja în trecut. La începutul anilor 2000, când guvernul federal a impus un plan de austeritate în țară similar cu cel de astăzi al lui Milei, provinciile s-au grăbit să-și emită propriile monede. În total, peste o duzină de provincii, inclusiv La Rioja, au emis propriile monede. (La Rioja mai încercase acest lucru și în anii 1980.) Monedele au avut un succes moderat, pe măsură ce țara s-a scufundat și mai adânc în criză înainte de a fi schimbate cu pesos de către noul guvern peronist care a ajuns la putere în 2003.

Javier Milei nu a dezbătut pe larg subiectul chacho, ci s-a mulțumit să indice că, fidel filozofiei sale libertariene, nu va încerca să-l interzică, așa cum au cerut unii dintre partizanii săi, nici nu se va oferi să-l schimbe cu pesos.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: