Economia germană a înregistrat o scădere-record, de 9,7% în al doilea trimestru al anului, comparativ cu primele trei luni din 2020.
Scăderea a fost înregistrată în contextul în care consumul, investițiile și exporturile s-au prăbușit, ca urmare a pandemiei de COVID-19, după cum a informat marți Biroul german de Statistică, citat de site-ul agenției de presă Reuters.
Astfel, economia s-a contractat mult mai puternic în perioada analizată decât în perioada crizei financiare din 2008-2009 și a reprezentat cea mai mare scădere a economiei de când Germania a început să calculeze valorile trimestriale ale produsului intern brut, în 1970, a mai informat instituția.
Cu toate acestea, datele publicate marți sunt ușor diferite față de estimările anterioare pentru perioada aprilie-iunie, publicate luna trecută, care arătau o scădere de 10,1% față de trimestrul anterior.
Sectorul consumului a scăzut cu 10,9% în al doilea trimestru al anului față de primele trei luni din 2020, investițiile au scăzut cu 19,6%, iar exporturile s-au diminuat cu 20,3%, arată datele Biroului de Statistică.
Sectorul construcțiilor, în mod normal un factor puternic de creștere pentru economia germană, a înregistrat o scădere de 4,2% în aceeași perioadă.
Cheltuielile publice au fost singurul sector care a înregistrat creștere. Astfel, cheltuielile autorităților publice au crescut cu 1,5% în cel de-al doilea trimestrul al anului, ca urmare a programelor guvernamentale destinate luptei împotriva pandemiei de COVID-19.
Parlamentul german a eliminat pragul datoriei publice anul acesta pentru a permite Guvernului să finanțeze acțiunile pentru controlarea pandemiei și programul de stimulare fiscală în această perioadă. Astfel, datoria publică a Germaniei a ajuns în al doilea trimestru la 217,8 miliarde de euro.
Într-un comunicat separat, Biroul de Statistică mai anunță că Germania a înregistrat un deficit bugetar de 51,6 miliarde de euro în perioada ianuarie-iunie.
Astfel, deficitul bugetar a ajuns la 3,2% din PIB, potrivit criteriilor Maastricht ale Uniunii Europene.