Prima pagină » Știri externe » SCĂDERI puternice la bursele din Asia. Corecțiile ar urma să afecteze și Europa / Scăderi și la Bursa de la București

SCĂDERI puternice la bursele din Asia. Corecțiile ar urma să afecteze și Europa / Scăderi și la Bursa de la București

SCĂDERI puternice la bursele din Asia. Corecțiile ar urma să afecteze și Europa / Scăderi și la Bursa de la București
Scăderi puternice la bursele din Asia. Corecțiile ar urma să afecteze și Europa

Rezultatele sub așteptări ale economiei americane au dus la scăderi puternice pe burse, în special pe piețele din Asia.

UPDATE: Scăderi și la Bursa de Valori București

Efectul de contagiune pare să fi afectat și Bursa de la București.

Pe BVB, indicele principal BET este în scădere de aproape 4%, după cum informează HotNews.

Acțiunile BRD se tranzacționau cu 6,64% mai puțin, cele ale Băncii Transilvania cu 5,96%, Petrom cu 3,18%, la Transelectrica scăderea era de 7,98%, iar la Transgaz – de 6,78%. Titlurile Hidroelectrica pierdeau 1,48%, cele ale Nuclearelectrica erau pe minus cu 3,76%, iar cele ale Romgaz cu 5,25%

UPDATE: Bursele europene au deschis „pe roșu”

Bursele europene înregistrează și ele scăderi luni, pe fondul temerilor că economia Statelor Unite încetinește. Indicele EUROSTOXX 50 futures a scăzut cu 2,1%, iar FTSE futures cu 1,2%.

Indicele STOXX 50 al celor mai importante acțiuni din zona euro este la -3,38, indicele britanic FTSE la -2,47%, indicele german DAX la minus 3,00% și indicele francez CAC 40 la -2,82.

Știrea inițială:

Scăderile vin pe fondul creșterii ratei șomajului în Statele Unite, la 4,3% în iulie (față de 4,1% în iunie). Totodată, numărul de noi locuri de muncă a fost sub estimările analiștilor.

În acest context, cresc temerile potrivit cărora Rezerva Federală (FED) va fi nevoită să reducă dobânzile mai repede decât se aștepta pentru a stimula cererea.

Indicele Vix al turbulențelor așteptate de pe piața bursieră din SUA – cunoscut în mod obișnuit ca „indicele fricii” de pe Wall Street – a urcat cu până la 29 de puncte vineri, cel mai mare de la criza bancară regională din SUA din martie anul trecut.

Bursele din Asia, scăderi record

Bursa din Japonia a suferit luni cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi. Indicele de referință Nikkei 225 a încheiat ziua de tranzacționare cu o scădere de peste 12%, cea mai mare scădere din istoria bursei japoneze. Astfel, indicele a ajuns să piardă 24% de la începutul lunii iulie, arată CNN.

Pe fondul scăderilor abrupte, tranzacțiile au fost oprite pentru perioade scurte de timp în Japonia și Coreea de Sud.

Nikkei 225 suferise și el vineri cea mai mare cădere într-o singură zi de la prăbușirea din 1987, reculul fiind de 5,9%.

Criza din Japonia se va transmite și în Europa și SUA, spun traderii, investitorii așteptându-se la o creștere a volatilității din cauza temerilor că Rezerva Federală a fost prea lentă în răspunsul dat la semnalele că economia SUA nu mai crește în același ritm.

Piețele din Coreea de Sud, Australia și Taiwan înregistrează și ele, luni dimineața, corecții cuprinse între -3% și -6%.

Și alte piețe din Asia-Pacific au scăzut luni. Bursa din Coreea a întrerupt tranzacțiile pentru scurt timp, după ce indicele Kospi a scăzut cu peste 8%.

Indicele Taiex din Taiwan a încheiat ședința cu o scădere de 8,4%, aceasta fiind cea mai proastă zi din istoria indicelui.

S&P/ASX 200 din Australia a pierdut 3,6%. Indicele Hang Seng din Hong Kong și Shanghai Composite din China au scăzut cu 2,6%, respectiv 1,2%.

Rezervele federale americane (Fed) au decis săptămâna trecută să mențină dobânda de referință, dar vineri datele din economie au arătat o încetinire a creării de noi locuri de muncă ce sugerează că economia americană riscă o stagnare sau chiar o recesiune. Acest lucru a provocat o corecție puternică pe piețele americane, singurele care mai erau deschise vineri seara. Indicele Nasdaq Composite, care cuprinde cele mai importante companii tehnologice, a încheiat săptămâna la -3,4%, iar sâmbătă Warren Buffett a dezvăluit că și-a vândut deja jumătate din participația la Apple.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și