Prima pagină » Știri externe » Scandal de proporții în sistemul judiciar din SUA: Criminaliștii FBI au falsificat probe trei decenii

Scandal de proporții în sistemul judiciar din SUA: Criminaliștii FBI au falsificat probe trei decenii

Scandal de proporții în sistemul judiciar din SUA: Criminaliștii FBI au falsificat probe trei decenii
Scandal de proporții în sistemul judiciar din SUA:Criminaliștii FBI au falsificat probe trei decenii

Dintre cei 28 de experți ai Laboratorului FBI de analize microscopice, 26 au exagerat conformitatea probelor de păr în moduri care au favorizat procurorii în 95 la sută dintre cele 268 de procese verificate până acum, potrivit Asociației Naționale a Avocaților de Apărare Criminaliști (NACDL), informează ziarul Washington Post.

Printre cazurile verificate sunt și 32 în care inculpații au fost condamnați la moarte, iar 14 dintre ei au fost deja executați sau au murit în închisoare.

Washington Post notează că inculpații au fost condamnați pe baza unei serii de probe, iar, dintre acestea, cele furnizate de laboratorul microscopic al FBI ocupau o pondere mică.

Însă, pe baza dezvăluirilor, condamnații și procurorii din 47 de state americane și din capitala federală, Washington DC, au fost înștiințați că dosarele trebuie reanalizate pentru a se stabili dacă sunt necesare apeluri în justiție. Patru inculpați au fost deja achitați.

„Utilizarea timp de trei decenii de către FBI a mostrelor microscopice de păr pentru incluprarea infractorilor este un dezastru complet”, a reacționat Peter Neufeld, cofondatorul Institutului Innocence Project, participant la activitățile de verificare a dosarelor.

„Este necesară o investigație completă care să arate de ce FBI, conducerile statelor americane care foloseau expertiza laboratorului FBI și instanțele judiciare au permis așa ceva și de ce aceste practici nu au fost oprite mai devreme”, a adăugat Neufeld, salutând totuși cooperarea Departamentului Justiției și a FBI în anchete.

Într-un comunicat comun, Biroul Federal de Investigații (FBI) și Departamentul american al Justiției au promis că vor continua să aloce resurse pentru verificări, promițând că „toți foștii inculpați vor fi înștiințați în legătură cu erorile din trecut” și asumând angajamentul de a „face dreptate”.

„De asemenea, ne angajăm să asigurăm acuratețea viitoarelor mărturii în instanțe despre mostrele de păr analizate ca probe și să aplicăm cu exactitate știința expertizei probelor criminalistice”, precizează cele două instituții.

Senatorul democrat Richard Blumenthal, fost procuror, a îndemnat FBI și Departamentul Justiției să trimită notificări inculpaților din 2.500 de procese care au implicat mostre de păr, chiar dacă verificările nu au fost finalizate. „Aceste concluzii sunt înspăimântătoare pentru sistemul judiciar american, nu doar pentru potențialii inculpați nevinovați care au fost încarcerați pe nedrept sau chiar executați, dar și pentru procurorii care s-au bazat pe probe fabricate și false, în pofida intențiilor de a aplica legea cu bună credință”, a subliniat Blumenthal.