Scandal diplomatic între Rusia și Cehia. Moscova anunță expulzarea a 20 de diplomați cehi, ca răspuns la o decizie similară a Pragăi. Ce se ascunde în spatele acestor neînțelegeri
Scandal diplomatic de proporții între Rusia și Cehia, după ce duminică seara Moscova a anunțat că 20 de angajați ai Ambasadei cehe au devenit indezirabili și trebuie să părăsească teritoriul rus până la finalul zilei de luni, 19 aprilie.
Decizia Moscovei vine la o zi după ce autoritățile de la Praga anunțaseră expulzarea a 18 diplomați ruși, măsură la care Moscova a anunțat că va răspunde cu aceeași monedă, informează Digi24.
Astfel, Ministerul rus de Externe l-a convocat de urgență pe ambsadorul ceh la Moscova, Vitezslav Pivonka, acestuia fiindu-i comunicat că 20 de angajați ai Ambasadei au fost declarați „personae non gratae”, motiv pentru care vor trebui să plece din Rusia până la sfârșitul zilei de luni.
„L-am informat ferm despre protestul nostru după actul neprietenos al autorităţilor cehe împotriva personalului reprezentanţei diplomatice ruse la Praga”, anunță Ministerul rus de Externe, prin intermediul unui comunicat.
Scandal diplomatic declanșat de decizia Cehiei de expulzare a unor oficiali ruși. Care este motivul deciziei
Premierul Cehiei și ministrul de Externe al acestei țări au explicat sâmbătă că decizia de expulzare a celor 18 diplomați ruși vine după apariția unor suspiciuni potrivit cărora serviciile secrete ruse au fost implicate într-o explozie produsă la un depozit de muniții din Cehia în 2014. În urma acelei explozii au murit doi oameni, iar pagubele materiale au fost însemnate.
Ca urmare a acestor acuzații, Poliția din Cehia este în căutarea a doi ruși, despre care se crede că ar fi agenți GRU. Autoritățile spun că aceștia ar fi responsabili de explozia din 2014.
„Pe baza dovezilor obținute în timpul investigației serviciilor de contrainformații, pot spune că există o suspiciune bine întemeiată în ceea ce privește implicarea agenților serviciului rus de contrainformații GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniții din zona Vrbetice în 2014”, a declarat sâmbătă premierul ceh Andrej Babic.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că susţine Cehia, stat membru NATO.
„Decizia Cehiei intervine pe fondul unui comportament periculos al Rusiei. Exprimăm solidaritate cu apropiaţii victimelor exploziei din Vrbětice. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat duminică un oficial din cadrul NATO, potrivit agenţiei Reuters, citată de MEDIAFAX.
Criza dintre Cehia şi Rusia intervine în contextul tensiunilor dintre Occident şi Moscova. Statele Unite au impus noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza ingerinţelor electorale şi atacurilor cibernetice, expulzând zece diplomaţi ruşi. Rusia a reacţionat prin expulzarea a zece diplomaţi americani şi sancţionarea unor oficiali de rang înalt de la Washington. Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.
Unitatea GRU 29155, specializată în acțiuni subversive, sabotaje și asasinate
Agenţiile europene de spionaj consideră că cei doi agenţi fac parte din Unitatea GRU 29155 a armatei ruse, specializată în sabotaje, acţiuni subversive şi asasinate.
Vânați în Cehia, cei doi presupuşi agenţi GRU folosesc mai multe pașapoarte false pentru a călători prin Europa. Unul dintre ele este moldovenesc, emis pe numele Nicolae Popa, informează BBC.
Despre GRU 29155, agențiile de „intelligence” din întreaga lume știu că este vorba despre o unitate de elită a spionajului. Aparține de Ministerul rus al Apărării și este specializată în sabotaje, acţiuni subversive şi asasinate. Această unitate ultrasecretă a GRU ar avea în jur de 200 de agenţi, dar numai 20 sunt operativi, restul se ocupă doar de sprijin logistic.