Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, a declarat într-un interviu acordat site-ului de știri ultraconservator Breitbart London că vrea să stimuleze politicienii conservatori antisistem din Europa să conteste elitele.
„Absolut, vreau să stimulez alți conservatori din Europa, alți lideri. Cred că alegerea lui Donald Trump (în funcția de președinte al SUA -n.red.) a încurajat alți oameni să spună că pur și simplu nu pot permite clasei politice să stabilească înainte de organizarea alegerilor cine va câștiga și cine ar trebui să fie la putere”, a afirmat Richard Grenell.
Politicienii conservatori trebuie să profite de „un moment foarte puternic în care pot privi dincolo de logica unui mic grup elitist care îți spune că nu ai nicio șansă de a câștiga și că nu vei câștiga niciodată sau care te ironizează”, a subliniat ambasadorul SUA, criticând clasa politică și presa și declarându-se „un mare admirator” al cancelarului Austriei, Sebastian Kurz, liderul formațiunii de dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP).
Afirmațiile ambasadorului SUA au atras critici dure.
„Ceea ce face acest om este fără precedent în diplomația internațională. Dacă ambasadorul german la Washington ar exprima susținere pentru Partidul Democrat (de opoziție), ar fi expulzat imediat”, a reacționat Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European și fost lider al Partidului Social-Democrat german (SPD).
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, s-a declarat nemulțumit de afirmațiile ambasadorului american. Sigur că am luat notă de aceste declarații și de reacțiile critice. Vom avea multe de discutat”, a spus el.
„Ne așteptăm ca ambasadorul SUA să reprezinte interesele țării sale și să se abțină de la ingerințe în sensul influențării opiniei publice din Germania. Orice altceva ar fi o ingerință inacceptabilă în afacerile noastre interne”, a acuzat Johann Wadephul, vicepreședintele grupului creștin-democrat (CDU, centru-dreapta) din Bundestag.
Richard Grenell nu și-a atras critici doar în Germania. „O regulă fundamentală a diplomației este că ambasadorii nu trebuie să se amestece în afacerile politice interne ale țărilor în care sunt acreditați”, a reacționat diplomatul Nicholas Burns, fost ambasador al SUA la NATO și în Grecia.