Scandal în Germania înaintea unei vizite istorice a Angelei Merkel în lagărul de la Dachau: „E de prost gust. Nu se face o asemenea vizită în plină campanie electorală”
Angela Merkel, care va merge marți la Dachau pentru o reuniune electorală cu 33 de zile înainte de alegerile parlamentare, va fi primul șef al guvernului german care vizitează fostul lagăr de concentrare nazist din acest mic oraș bavarez, relatează AFP, citată de Agerpres.
Cancelarul, care candidează pentru un al treilea mandat, este așteptat la ora 16:45 GMT în acest lagăr din apropiere de Munchen, unde va ține un scurt discurs, va depune o coroană de flori și va vizita ce a mai rămas din structurile acestuia.
Angela Merkel (59 de ani) va fi însoțită de președintele Comitetului foștilor deținuți de la Dachau, Max Mannheimer, și de alți supraviețuitori. Doar o mică parte din vizită va putea fi urmărită de presă.
Vizita, în cadrul campaniei pentru alegerile regionale bavareze din 15 septembrie și cele legislative federale, o săptămână mai târziu, a stârnit reacții contradictorii în Germania.
„Este de prost gust”, a afirmat liderul grupului parlamentar al Verzilor (opoziție), Renate Kunast, pentru cotidianul Leipziger Volkszeitung. „Nu se face o asemenea vizită în plină campanie electorală dacă vrei să te reculegi în mod serios într-un astfel de loc al groazei”, a continuat aceasta.
Cotidianul de centru stânga Suddeutsche Zeitung critică o vizită „în marja unei adunări electorale, în timpul unei sărbători populare, într-un cort unde se bea bere”, relatează agenția de presă franceză. „Cu siguranță, cancelarul are un program încărcat. Însă din 2005 (atunci când a sosit la cancelarie), ar fi putut găsi timp, în cadrul numeroaselor sale vizite la Munchen, să se ducă la Dachau”, oraș situat aproape de capitala bavareză.
În schimb, președintele comunității evreiești din Munchen, Charlotte Knobloch, apreciază, în Leipziger Volkszeitung, drept lăudabil faptul că Merkel „profită de ocazia vizitei sale în regiune pentru a merge în lagărul de concentrare”.
Sâmbătă, cancelarul german a declarat că merge la Dachau cu „un sentiment de rușine și compasiune”, pentru că „ceea ce s-a întâmplat în lagărele de concentrare este și rămâne de neînțeles”, amintește AFP.
Lagărul de la Dachau a fost deschis în martie 1933, la puțin timp după ridicarea lui Hitler la putere, pentru deținuți politici. A fost primul lagăr nazist și a servit drept model pentru toate celelalte.
Peste 200.000 de opozanți politici, homosexuali, evrei, invalizi, țigani și prizonieri de război au fost trimiși aici, între care și fostul premier francez Leon Blum, care era evreu. Mai mult de 41.000 dintre aceștia au fost uciși sau au murit de epuizare, foame sau boală înainte ca deținuții să fie eliberați de americani, în aprilie 1945.
Astăzi, lagărul este vizitat în fiecare an de circa 800.000 de persoane.
Angela Merkel a vizitat deja alte lagăre de concentrare naziste, printre care și cel de la Buchenwald, în aprilie 2010, împreună cu președintele SUA, Barack Obama.
Vizita cancelarului la Dachau survine cu două săptămâni înainte de o altă vizită istorică, cea a președintelui german, Joachim Gauck, la Oradour, localitate franceză a cărei populație a fost masacrată de naziști, încheie France Presse.