Scandal internațional după ce OMS a spus despre carnea procesată că poate declanșa cancerul
În opinia ministrului Agriculturii, australienii nu ar trebui să fie preocupați de raportul Organizației Mondiale a Sănătății.
„Dacă ne-am lua după toate rapoartele OMS și am elimina toate produsele cu risc de cancer, cred că ne-am îndrepta spre o peșteră”, a afirmat Barnaby Joyce, subliniind că până și a locui într-un oraș mare precum Sydney ar reprezenta risc de cancer.
„Dacă ar fi să evităm tot ce are legătură cu cancerul, ar trebui să nu mai ieșim din case, să nu mai locuim în Sydney; oamenilor nu prea le-ar rămâne multe lucruri în viață”, a spus Barnaby Joyce.
Carnea roșie și carnea procesată au potențialul de a cauza cancer în organismul uman, potrivit unui raport întocmit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spre nemulțumirea reprezentanților din industria cărnii, care au spus că studiul aflat la baza raportului este „inadecvat”.
Studiul respectiv, realizat de un grup de cercetători de la International Agency for Research on Cancer (IARC) și publicat luni în Lancet Oncology, a inclus preparatele din carne procesată – precum salam și șuncă – în categoria produselor cancerigene pentru om. Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer și include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun și gazele de eșapament. Carnea roșie din fripturi și frigărui este considerată „probabil cauzatoare de cancer” – o categorie cu risc de cancer ce include un erbicid folosit pe scară largă (glifosat). IARC, considerat o autoritate în evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citează o serie de studii care au ajuns la concluzia că există dovezi puternice care sprijină o asociere între consumul excesiv de carne roșie și declanșarea cancerului colorectal, care ocupă locul al treilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial.