Scandal la Casa Albă. Donald Trump, nevoit să dea explicații în cascadă, în cazul în care ar putea fi acuzat de obstrucționarea justiției
„Nu i-am cerut niciodată lui James Comey să renunțe la investigația care îl viza pe Michael Flynn. Toate acestea sunt știri false pentru a acoperi minciunile lui Comey!”, a transmis Donald Trump duminică prin Twitter.
În urmă cu câteva ore, Donald Trump a afirmat că l-a demis pe Michael Flynn din funcția de consilier prezidențial pentru că știa că mințise în ancheta FBI, declarația liderului de la Casa Albă riscând să atragă efecte juridice. „Am fost nevoit să îl demit pe generalul Flynn pentru că l-a mințit pe vicepreședinte și pe agenții FBI. El pledează vinovat pentru aceste acuzații. Este rușinos ce a făcut, deoarece în perioada de tranziție acțiunile sale au fost legale. Nu era nimic de ascuns”, a declarat Donald Trump.
Afirmațiile lui Donald Trump sugerează că președintele SUA a știut că Michael Flynn i-a mințit pe agenții Biroului Federal de Investigații înainte ca el să îi ceară directorului FBI să nu îl ancheteze pe fostul consilier, explică specialiști consultați de agenția Reuters. Însă nu este clar în ce moment a aflat Donald Trump informațiile.
Donald Trump l-a demis pe James Comey, directorul FBI, deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigația în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea a intervenit în contextul anchetei privind ingerințele Rusiei în campania electorală. Donald Trump i-a cerut în februarie directorului FBI James Comey să oprească investigația care viza contactele fostului consilier pentru Siguranță Națională Michael Flynn cu oficiali ruși, au afirmat surse citate de CNN și de New York Times. În cursul audierilor în Congres, James Comey a confirmat că Donald Trump i-a cerut explicit să abandoneze investigația care îl viza pe fostul consilier prezidențial Michael Flynn.
Dacă se va confirma că Donald Trump știa că Michael Flynn îi mințise pe agenții FBI și ceruse totuși oprirea anchetei, președintele SUA ar putea risca să fie acuzat de obstrucționarea justiției.
Donald Trump a declarat sâmbătă că fosta lui echipă de campanie electorală nu a avut niciun contact cu Rusia, deși Michael Flynn a fost inculpat pentru mărturie mincinoasă în cadrul investigației și a pledat vinovat. „S-a demonstrat că nu a existat niciun contact, niciun contact” cu Rusia, a declarat Donald Trump sâmbătă seară. „Nu a existat absolut niciun contact (cu Rusia -n.red.), deci suntem foarte bucuroși”, a adăugat Donald Trump, înainte de a pleca de la Casa Albă la un eveniment organizat în New York pentru colectarea de fonduri.
Michael Flynn a fost consultant electoral al lui Donald Trump și ulterior consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, dar a fost demis în februarie după ce ar fi refuzat să îi dezvăluie vicepreședintelui Mike Pence informații despre întâlnirile cu Serghei Kisliak, ambasadorul Rusiei în SUA în perioada iulie 2008 – iulie 2017. Michael Flynn a pledat vinovat pentru mărturie mincinoasă în investigația privind ingerințele Moscovei în scrutinul prezidențial din SUA.