Scandal la cel mai înalt nivel în Brazilia. Președintele Michel Temer, la un pas de demitere în urma unor acuzații grave de corupție
Mulțimea furioasă, dar și membrii Congresului Brazilei, care se declară revoltați, au cerut demiterea președintelui Michel Temer, după relatările potrivit cărora acesta ar fi fost înregistrat în timp ce discuta efectuarea unor plăți către un asociat aflat în închisoare. Materialele au fost predate procurorilor ca parte a pledoariei lui Joesley și Wesley Batista într-un proces în care sunt implicați cei doi, aceștia fiind directorii celei mai mari companii de ambalare a cărnii din țară, potrivit Globo, și se presupune că au surprins conversații care îi incriminează pe mai mulți politicieni de top, inclusiv pe fostul candidat la prezidențiale, Aecio Neves și pe fostul ministru de Finanțe Guido Mantega.
Despre actualul șef al statului brazilian, înregistrările ar dovedi că acesta a discutat cu Joesley despre plăți cash către Eduardo Cunha, fostul purtător de cuvânt al Camerei, care a fost încarcerat din cauza rolului pe care l-a avut în scandalul de corupție Petrobras.
Cunha face parte tot din Mișcarea Braziliană Democratică, la fel ca și Temer și este cel care a declanșat procedura de demitere a Dilmei Rousseff. De-a lungul timpului, acesta a făcut numeroase aluzii la secretele pe care le știe despre foștii lui colegi.
În unele înregistrări care au apărut în presă în martie, Joesley îi spune lui Temer că îl plătește pe CUnha pentru a păstra tăcerea, replică la care președintele răspunde: „Trebuie să continui așa, OK?”.
Potrivit Globo, autoritățile au și dovezi audio și video potrivit cărora asistentul lui Temer, Rocha Loures, a negociat mita în valoare de 500.000 de reali (160.000 de dolari) pe săptămână, în schimbul promisiunii că îi va ajuta pe cei doi frați care conduc firma JBS să depășească probleme create de Consiliul Concurenței.
În replică, administrația prezidențială a emis o declarație prin care neagă aceste acuzații: „Președintele Michel Temer nu a solicitat niciodată niciun fel de plată pentru a obține tăcerea fostul oficial Eduardo Cunha și nici nu a participat sau a autorizat vreo activitate cu scopul de a preveni mărturii sau cooperarea cu justiția”.
Până la această dată, Curtea Supremă a refuzat să comenteze validitatea celor vehiculate în spațiul public, dar știrile i-au înfuriat deja pe brazilieni. Mulțimea s-a adunat în fața palatului prezidențial cerând demisia președintelui Temmer.