Germanwings (filiala low-cost a Lufthansa) a confirmat, pentru AFP, această întârziere, dând însă asigurări că depune toate eforturile pentru ‘a găsi soluția cea mai rapidă în interesul familiilor’.
Inițiativa scrisorii a aparținut familiilor celor 16 liceeni din micul oraș Haltern am See (vest) care și-au pierdut viața în tragedia din Alpii francezi, a explicat avocatul Elmar Giemulla.
Apropiații victimelor subliniază că repatrierea rămășițelor pământești era prevăzută inițial pentru 9 și 10 iunie, urmând ca primele ceremonii de înhumare să aibă loc pe 12 iunie.
‘Din 3 iunie de la prânz, totul s-a schimbat însă’, afirmă semnatarii, explicând că au primit un mesaj ‘lapidar’ de la Lufthansa, prin care erau informați că ‘repatrierea rămășițelor pământești trebuie întreruptă din cauza unor noi constrângeri administrative’. Potrivit Germanwings, din pricina unor erori în stabilirea certificatelor de deces, acestea și-au pierdut validitatea și trebuie refăcute.
În scrisoare, familiile mai arată că ‘furia și disperarea cresc’, și acuză Lufthansa că ‘a lăsat să zboare un pilot depresiv’ și că ‘nu a identificat depresia cu ocazia controalelor medicale’. ‘Toate acestea au smuls cu cruzime ființe iubite familiilor lor’, deplâng rudele victimelor.
La 19 mai, procurorul șef din Marsilia, Brice Robin, anunța că toate victimele accidentului au fost identificate, pentru fiecare fiind semnat un permis de înhumare, și că a remis actele de deces către reprezentanții companiei Lufthansa, astfel încât trupurile să poată fi repatriate și predate familiilor.
O sută cincizeci de persoane, dintre care 72 de cetățeni germani, și-au pierdut viața în catastrofa aviatică de la 24 martie. Potrivit anchetatorilor, avionul a fost prăbușit în mod voluntar de copilotul Andreas Lubitz, care suferise în trecut grave tulburări psihice, scrie Agerpres.