SCANDAL LA VATICAN. Concediat, fostul președinte al Băncii Vaticanului se teme pentru viața lui
Fostul președinte al Băncii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, destituit în urmă cu trei săptămâni pe motiv că nu și-ar fi îndeplinit obligațiile de serviciu, se teme pentru viața lui, relatează Financial Times în ediția electronică.
Săptămâna trecută, procurorii din Napoli și Roma au efectuat o percheziție la domiciliul acestuia din Piacenza și la biroul din Milano, confiscând mai multe documente și un dosar personal, care urma să fie încredințat unor apropiați sau chiar secretarului persoanal al Papei Benedict al XVI-lea, „în eventualitatea că i se va întâmpla ceva”, potrivit unor surse.
Zguduit de scurgerea de informații confidențiale care au dus la arestarea majordomului Papei Benedict luna trecută, Vaticanul a reacționat cu panică, exprimându-și îngrijorarea față de aceste evenimente din viața lui Tedeschi și amintind procurorilor italieni să respecte imunitatea Vaticanului. Totodată, acesta a precizat că destituirea lui Tedeschi la 24 mai de la conducerea Institutului pentru lucrări Publice a fost justificată de incompetență și nu de intenția acestuia de a implementa reforme care ar fi sporit transparența activității instituției, după cum a argumentat acesta.
Gotti Tedeschi – catolic conservator, bancher cu experiență și expert în etica finanțelor, a fost numit la conducera Institutului în 2009 pentru a organiza sistemul, care a făcut obiectul mai multor scandaluri între anii ’80 și ’90.
În opinia unui vechi prieten și observator, care a preferat anonimatul, Gotti Tedeschi se teme pentru viața lui, nu în mod nejustificat, având în vedere moartea misterioasă a lui Roberto Calvi, fost președinte al Banco Ambrosiano, care a fost în proprietatea Institutului și care a intrat în mod fradulos în faliment.
Potrivit unei surse din cadrul judiciarului, care a optat de asemenea pentru anonimat, Tedeschi părea foarte îngrijorat în timpul interogatoriilor, dar nu a cerut protecție oficială.
Presa menționează căderea acestuia în disgrație după ce a cerut informații despre anumite conturi ale institutului, care au legătură cu politicieni, oameni de afaceri și oficiali italieni, care maschează afacerile liderilor mafioți.
Paolo Cipriani, director general al Institutului, și unul dintre presupușii inamici, și Tedeschi au fost anchetați oficial de procurorii din Roma în 2010 în legătură cu încălcarea de către bancă a normelor italiene împotriva spălării banilor, dar nu au fost puși sub acuzare.
Clava Ungureanu, clava.ungureanu@mediafax.ro