Ghinion sau exigență din partea unui magistrat intransigent? Poate că puțin din fiecare, ar răspunde cel mai ghinionist cuplu, care a pierdut o proprietate evaluată la câteva milioane de dolari.
Totul, din cauza unei pete de cerneală scurse pe testament.
Un magistrat din Australia a avut de judecat poate cel mai „special” caz din cariera sa. După o analiză îndelungă, el a decis că testamentul unui fost bancher, decedat la vârsta de 75 de ani, este lovit de nulitate din cauză că numele beneficiarilor era acoperit de o cerneală neagră căzută pe document.
Howard Edwin Thomas a decedat în iulie 2021, dar, cu 10 ani înainte, el le lăsase moștenire prietenilor săi apropiați Richard și Deborah Nightingale o proprietate evaluată la 3 milioane de dolari.
Totodată, scrie Business Insider, cuplul Nifghtingale fusese desemnat administrator al averii bancherului, potrivit documentelor depuse la instanța din statul Victoria, Australia.
În 2011, bancherul Howard Thomas a întocmit un testament, întins pe trei pagini. Documentul original a rămas în posesia sa, dar la două luni după deces, actul a fost descoperit „într-o grămadă de hârtii murdare de pe masa din bucătărie”, notează presa locală.
Cei care au făcut descoperirea au fost avocații bancherului. Aceștia au constatat, însă, că numele beneficiarilor „erau în mare parte ascunse de cerneală neagră aplicată manual la două clauze-cheie”.
„Presupunând că petele de pe testament au fost făcute de defunct, sunt convins din starea testamentului că defunctul a intențional să îl revoce. Petele șterg efectiv numele executorilor și beneficiarilor, lăsând testamentul fără elementele sale esențiale”, a precizat judecătorul Steven Moore.
Mai depart, magistratul a explicat că, în opinia sa, petele au fost făcute chiar de bancherul Howard Thomas: „Deși abia se poate discerne numele familiei Nightingale sub cerneală, efectul petelor este de natura redactărilor executate manual pe textul dactilografiat al testamentului”.
Date fiind condițiile în care s-a păstrat documentul, judecătorul Moore a decis să revoce testamentul în întregime.
Astfel, cum bancherul nu era căsătorit și nici nu avea urmași direcți, averea sa va fi distribuită rudelor, conform legii de la Antipozi.
Cazul a apărut după ce un văr îndepărtat – și persoana care va moșteni, acum, averea bancherului – a cerut instanței de judecată să constate că Howard Thomas a murit fără testament.