Prima pagină » Știri externe » Scandalul Cambridge Analytica. Mark Zuckerberg, dispus să dea explicații în Congresul SUA. „Aș fi bucuros să o fac”

Scandalul Cambridge Analytica. Mark Zuckerberg, dispus să dea explicații în Congresul SUA. „Aș fi bucuros să o fac”

Scandalul Cambridge Analytica. Mark Zuckerberg, dispus să dea explicații în Congresul SUA. „Aș fi bucuros să o fac
Mark Zuckerberg își cere scuze pentru problemele legate de protecția datelor personale care au apărut la Facebook și se declară deschis pentru a depune mărturie în fața Congresului Statelor Unite.

„Răspunsul scurt este că aș fi bucuros să o fac, dacă este lucrul care trebuie făcut”, a spus CEO-ul Facebook într-un interviu exclusiv acordat postului CNN. 

„Ceea ce încercăm noi să facem este să trimitem acolo persoana de la Facebook care deține cele mai multe date despre asta. Dacă eu sunt acela, atunci sunt bucuros să o fac”, a spus Zuckerberg. 

Facebook a angajat o mică armată de avocați și oameni de lobby în Washington, astfel că Zuckerberg nu a depus niciodată mărturie în fața unui comitet al congresului.

Acum, legiuitorii vor să schimbe asta. Politicienii din ambele tabere influente în SUA au cerut ca Zuckerberg să depună mărturile în fața Congresului, după izbucnirea scandalului Cambridge Analytica. Compania de date, care are legături cu campania electorală a lui Donald Trump, ar fi accesat datele personale ale 50 de milioane de utilizatori ai Facebook, fără ca aceștia să știe. 

Mark Zuckerberg, fondatorul și directorul general al companiei Facebook, a admis miercuri seară că au existat unele „erori”, în prima reacție după apariția informațiilor privind utilizarea ilegală a datelor în scop electoral de către firma Cambridge Analytica.

„Vreau să fac o actualizare a datelor despre situația cu firma Cambridge Analytica, inclusiv despre măsurile pe care le-am luat deja și pe care le vom lua. Avem responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor, iar, dacă nu putem, nu merităm să vă oferim servicii. (…) Am luat măsuri pentru a înțelege ce s-a întâmplat și pentru a mă asigura că nu se va repeta. Vestea bună este că cele mai importante măsuri pentru a evita repetarea acestor lucruri au fost luate deja acum câțiva ani. Dar am făcut și greșeli, mai avem de făcut lucruri și trebuie să intensificăm măsurile”, a explicat Mark Zuckerberg.

„Pentru a evita aplicațiile abuzive, în anul 2014 am anunțat modificarea întregii platforme pentru a limita semnificativ cantitățile de date pe care le pot accesa astfel de aplicații”, a spus Zuckerberg, referindu-se la sistemul software dezvoltat de expertul Aleksandr Kogan și de firma Cambridge Analytica.

Un cetățean american a intentat deja un proces în SUA împotriva rețelei de socializare online Facebook și a firmei de analize politice Cambridge Analytica din cauza presupusei utilizări ilegale a datelor obținute din conturile a aproximativ 50 de milioane de utilizatori.

 

 

 

Citește și