Scandalul cărnii de cal afectează mediul de afaceri al cooperativelor agricole franceze
Scandalul cărnii de cal etichetat drept carne de vită a dezvăluit amploarea tot mai mare a cooperativelor agricole franceze, care funcționează astăzi mai mult ca o multinațională, decât ca un instrument comun pus în serviciul teritoriului său, relatează AFP.
Salonul Internațional al Agriculturii se deschide sâmbătă la Paris, în plin scandal asupra unei fraude masive în care carnea de cal era etichetată drept vită, în peste 4,5 milioane de produse semipreparate.
În spatele furnizorului incriminat de carne, Spanghero, stă nu o industrie privată clasică, ci o cooperativă agricolă: Lur Berri, localizată în departamentul Pyrénées-Atlantiques (sud-vestul Franței).
Pentru Confederația Țărănească, sindicat agricol minoritar, ajuns celebru datorită fostului director José Bové, scandalul cărnii de caleste dovada că societățile funcționează astăzi întocmai ca niște „multinaționale”, al căror obiect este „bazat doar pe căutarea profitului maxim”.
Sindicatul denunță „gigantismul” grupurilor cooperative, „în care țăranii au fost deposedați”.
Luând în calcul doar exemplul Lur Berri, structura sa complexă include activități agricole clasice, ca producția de legume, semințe, bovine (aproximativ 50.000 de capete), ovine (80.000 de capete) și porci (120.000 de capete), dar și industria agroalimentară, îndeosebi prin numeroase titluri de proprietate.
În 2012, grupul a obținut paricipare majoritară în produsele de ficat de gâscă și somon sub marca Labeyrie. Rezultatul a fost că în perioada 2011-2012 cifra sa de afaceri a crescut cu 85%, la 1,12 miliarde de euro.
Eduard Exilard, în vârstă de 45 de ani, crescător de oi și vaci în Țara Bascilor și furnizor pentru Lur Berri, este supărat pe această strategie financiară.
„O cooperativă este făcută de și pentru agricultori. Astăzi, sistemul este complet nebun. Lur Berri cumpără și comercializează carne provenită din întreaga Europă la preț mic, și împinge prețurile în jos”, regretă el. „Cei de la bază nu sunt ascultați”.
40% din industria agroalimentară franceză
Cooperativele agricole care angajează peste 160.000 de persoane, reprezintă 40% din piața agroalimentară franceză.
Benoît Hamon, ministru delegat al Economiei Sociale și Consumului a recunoscut marți în fața senatorilor că „lumea cooperativă este zguduită ce ceea ce se întâmplă”.
În discuție „sunt politicile companiilor și anumite metode destul de îndepărtate de ceea ce a stat la originea modelului cooperativ”.
„Se pune problema îmbunătățirii legii” cooperativelor, a declarat el.
Operațiunea va fi dificilă, deoarece este în joc competivitatea cooperativelor. Acestea se concentrează, nu încetează să crească, să-și înnoiască parteneriatele: în primele zece luni din 2012, sectorul a înregistrat 80 de operațiuni, fuziuni între cooperative, dar și achiziții ale actorilor privați, potrivit Coop de France.
„Această mișcare de restructurare este crucială pentru cooperativele agricole franceze, care vor să fie în concurență cu rivalii lor” olandezi, germani și scandinavi, mai ales cu o Politică Agricolă Comună al cărei buget se anunță mai redus în viitor, subliniază cabinetul Xerfi într-un studiu publicat miercuri.
Prima cooperativă franceză In Vivo figura în 2011 pe poziția a șaptea în Europa și a 14-a în lume, în domeniul său, potrivit Xerfi. Cifra de afaceri a Lur Berri este de zece ori mai mică decât a uneia dintre cele mai mari cooperative din lume, compania neo-zeeladeză Fonterra (12,3 miliarde de euro în vânzări).