Scandalul cărnii de cal. Descoperirea din hamburgerii și kebab-ul care se vând în Marea Britanie

Publicat: 13 02. 2013, 16:56
Actualizat: 29 07. 2014, 19:18

Semipreparatele de tip hamburger și kebab care se vând pe teritoriul Marii Britanii conțin carne de cal provenită de pe teritoriul Regatului Unit. Această dezvăluire, menționată în cotidianul britanic Daily Mail, implică pentru prima dată Marea Britanie în scandalul cărnii. Descoperirea a avut loc în cursul unor razii ale poliției britanice în Yorkshire și West Wales.

Ministrul Mediului, Owen Paterson, va avea astăzi o întâlnire cu omologii săi din Irlanda, Franța, Polonia, România, Suedia și Luxemburg, țări împlicate în acest scandal.

Până acum, abatoare și producători alimentari străini au fost acuzați de ceea ce unii miniștri au denumit „o conspirație criminală internațională”. Dar, potrivit unor oficiali din domeniul alimentar, caii au fost sacrificați în Marea Britanie și carnea lor a fost vândută către magazine din întreaga țară. Carnea pentru hamburgeri a fost etichetată ca fiind de vită, iar cea pentru kebab – de miel.

Această întorsătură a lucrurilor sugerează că s-ar putea ca unii cai de curse și ponei ajunși la bătrânețe să fi fost vânduți în calitate de carne obișnuită, notează Agerpres, citând sursa britanică.

Ministrul britanic al mediului, Owen Paterson, a descris situația ca fiind una „cu totul și cu totul rușinoasă”, dar a exclus posibilitatea de a face de urgență o declarație în Camera Comunelor.

Dezvăluirea uimitoare arată clar că respectiva carne de cal a ajuns în magazinele britanice din trei surse distincte în ultimul an sau și mai mult.

Prima sursă, carne de cal din Polonia a fost trimisă în Republica Irlanda, unde a fost transformată în hamburgeri pentru Tesco, Burger King, Co-op, Asda și Aldi, printre altele.

Apoi, carne de cal din România a fost trimisă unei companii alimentare franceze, Comigel, care a fost transformată în lasagna și spaghetti bolognese pentru Findus, Tesco și Aldi.

Cea de-a treia sursă, un abator din Yorkshire și un producător alimentar din Wales au achiziționat carnea și au transformat-o sută la sută în hamburgeri din carne de cal și kebab.

Perchezițiile poliției britanice au avut loc marți la abatorul Peter Boddy Licensed Slaughterhouse din Todmorden, în West Yorkshire, care are autorizație pentru sacrificarea cailor.

Abatorul furnizează carcase de cal către Farmbox Meats Ltd din Llandre, în Aberystwyth, care o transformă în hamburgeri, etichetată drept carne de vită, sau în kebab, care se presupune că a fost vândută în calitate de carne de miel.

Peter Boddy, în subordinea căruia se află abatorul care a făcut obiectul raidurilor poliției, a dezmințit seara trecută orice neregulă, susținând că n-a auzit niciodată de Farmbox Meats și că va coopera cu ofițerii de la FSA.

Raziile poliției au intervenit într-un moment în care Waitrose a anunțat că retrage de la vânzare o serie de produse sub formă de chifteluțe de vită după ce testele au arătat că ele ar putea conține carne de porc.