Scandalul cărnii de cal. Percheziții în Marea Britanie și anchetă la Paris
Aceste evenimente au avut loc cu o zi înaintea unei reuniuni de criză la nivel de miniștri, la Bruxelles.
În Franța, marca franceză Picard a anunțat prezența dovedită a cărnii de cal în lasagna sa congelată. Picard este, de asemenea, afectată de scandal, care a condus la efectuarea de Parchetul din Paris a unei anchete preliminare pentru înșelătorie.
Analizele solicitate de Picard au confirmat existența unei fraude de amploare trecând pe la furnizorul Spanghero și producătorul Comigel, ambele societăți franceze.
Produsele lasagna ale mărcii Picard sunt primele vândute în Franța în care a fost dovedită prezența cărnii de cal, după cele distribuite în Marea Britanie de Findus.
Ca măsură de precauție, produse – mai ales ale Comigel – au fost retrase din mai multe lanțuri de supermarketuri franceze, olandeze și elvețiene.
La Londra, Agenția pentru siguranță alimentară (FSA) a anunțat marți că a efectuat, împreună cu poliția britanică, percheziții într-un abator englez și într-o fabrică din Țara Galilor, care trebuia să furnizeze carne de vită pentru kebabi și hamburgeri, dar care este suspectată că a furnizat carne de cal.
Acest anunț deschide calea unei filiere britanice de fraude care a condus la etichetarea „carne de vită” a cărnii de cal. Până în prezent, ancheta viza o filieră franco-română.
FSA „a suspendat activitatea celor două societăți” și consideră că abatorul englez a furnizat carcase de cal furnizorului galez de carne.
Aceste percheziții sunt primele rezultate ale unui audit comandat de FSA „pentru toate abatoarele producătoare de carne de cal în Marea Britanie”, după ce autoritățile irlandeze au descoperit, la mijlocul lui ianuarie, că hamburgeri vânduți în supermarketurile Tesco în Marea Britanie și în Irlanda conțineau carne de cal.
Lanțul de supermarketuri Waitrose a anunțat că va retrage chiftele preambalate, după ce a descoperit „urme de carne de porc”. Tesco și Aldi UK au retras, de asemenea, în ultimele zile, produse ca spaghete bolognese și lasagna fabricate de Comigel, după ce a descoperit carne de cal în loc de carne de vită.
Aceste evenimente intervin cu o zi înaintea reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor europeni care vor discuta despre măsuri de luat la nivelul Uniunii Europene (UE).
Comisia Europeană (CE) a apreciat marți ca „prematur” să introducă obligația de a menționa țara de origine a cărnii pe semipreparate, apreciind că scandalul actual reprezintă „o problemă de fraudă” și asigurând că „trasabilitatea funcționează” atât pentru carne proaspătă, cât si pentru semipreparate.
Reprezentanții industriei creșterii animalelor și a cărnii franceze (Interbev) s-au declarat marți „indignați” de prima reacție a Bruxelles-ului.
Interbev și sindicatele agricole FNSEA au solicitat luni să fie impusă fără întârziere „indicarea obligatorie a țării de origine a cărnii” pe eticheta semipreparatelor.
„Industria cărnii și consumatorii așteaptă decizii rapide și acte puternice”, a declarat, citat într-un comunicat, Dominique Langlois, președintele Interbev.
Franța și Suedia au anunțat deja intensificarea controalelor în industria cărnii și peștelui la Paris și pentru semipreparate pe bază de carne la Stockholm.
Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.
Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităților franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero și a fost redirecționată către preparatorul Comigel.
Ancheta efectuată în diferite țări nu a stabilit, până în prezent, în ce țară a fost etichetată fraudulos carnea de cal și dacă prezenta un risc pentru consum.
FSA a solicitat societății Findus să efectueze „teste” pentru a identifica o eventuală prezență de fenilbutazonă în produsele de lasagna, ceea ce ar face carnea improprie consumului.