Un comerciant olandez de carne, Draap Trading Ltd, este considerat suspectul-cheie în cadrul scandalului cărnii de cal, în care a fost implicată în ultima perioadă România. Informația a fost dezvălută de The Guardian care realatează că, anul trecut, comerciantul a fost condamnat și anul trecut pentru etichetarea cărnii de cal drept carne de vită.
Directorul Draap Trading Ltd, Jan Fasen, a confirmat pentru The Guardian că a cumpărat un lot de carne de cal de la două abatoare românești și l-a vândut unor procesatori francezi, insistând că a etichetat în mod clar carnea ca fiind carne de cal.
Însă postul olandez de radio NOS a relatat miercuri că Fasen a fost condamnat în ianuarie 2012 pentru comercializare de carne sud-americană de cal ca vită olandeză sacrificată pentru halal și falsificare de documente. Draap Trading Ltd este o companie înregistrată în Cipru, cu sediul central la Antwerpen (Belgia) și deținută de un offshore din British Virgin Islands, potrivit The Guardian, care adaugă că, citit invers, numele firmei înseamnă „cal” în olandeză.
Potrivit publicației britanice, comerciantul olandez pare să se afle, în pofida dezmințirilor sale, în centrul investigațiilor care urmăresc să stabilească modul în care a carnea de cal a ajuns în lanțul alimentar european. În ianuarie 2012, el a fost condamnat la un an de închisoare, scrie The Guardian citând NOS, care adăugă că alt comercinat olandez de carne, cu sediul în orașul Oosterhoutse, a fost condamnat, de asemenea, la muncă în folosul comunității.
Traseul cărnii
Draap Trading Ltd a livrat carne companiei franceze Spanghero, care a aprovizionat, la rândul ei, altă companie franceză, Comigel. Lasagna Findus în care s-a găsit carne de cal, în Marea Britanie, provine de la instalația Comigel din Luxemburg. Spanghero a insistat că pachetele de carne livrate de instalația sa de la Castelnaudary, în sudul Franței, au sosit etichetate „vită – origine UE” și că „nu a tratat sau făcut altceva cărnii” respective.
Produse congelate au fost retrase, între timp, din supermarketuri în Olanda, Belgia și Franța, de teama unei etichetări incorecte mult mai răspândite decât cea descoperită la Findus în Marea Britanie. Românii au protestat ferm și și-au clamat nevinovăția față de acuzațiile potrivit cărora au furnizat carne de cal drept carne vită.
Fasen, care a cumpărat carne românească de cal și a depozitat-o la Breda, în Olanda, înainte să o vândă Spanghero, a anunțat că va preda toate informațiile autorităților cipriote, care le vor transmite ulterior francezilor. Inspectori olandezi în domeniul alimentar au efectuat o vizită la depozitul din Breda miercuri, mai precizează The Guardian.
Ancheta făcută de „poliția consumatorilor”, finalizată în Franța
Totodată, astăzi în Franța se așteaptă concluziile anchetei efectuate de „poliția consumatorilor” DGCCRF, însărcinată să clarifice traseul cărnii de cal de la abator în lasagna Findus, relatează L’Alsace. raportul urmează să fie înaintat miniștrilor Agriculturii Stéphane Le Foll și pentru Consum Benoît Hamon.
Scandalul cărnii de cal, descris de la un caz izolat de rea voință și până la o fraudă de mare amploare și catalogat de către președintele francez François Hollande ca „grav”, riscă să afecteze încrederea consumatorilor și să aibă consecințe asupra sectorului francez al cărnii, comentează publicația.
În cazul în care este doar un caz izolat, o sancționare severă a vinovaților nu va afecta prea grav consumul, apreciază o organizație profesională franceză în domeniu, citată de L’Alsace, care apreciază că în cazul unei fraude generalizate criza va lua amploare.
Scandalul se extinde la nivel european, două întreprinderi din Marea Britanie au fost percheziționate, în noaptea de marți spre miercuri, deschizându-se astfel calea unei posibile filiere britanice de fraude, după ce ancheta viza anterior o filieră franco-română.
De asemenea, în Elveția și Suedia a fost găsită, miercuri, carne de cal în lasagna preparată de Comigel, cu sediul la Metz, care a produs lasagna marca Findus vândute în Marea Britanie ca fiind de vită, dar conținând carne de cal. Există totodată suspiciuni cu privire la unele produse vândute în Germania, unde urmează să fie efectuate teste în vederea eventualei depistări de carne de cal în semipreparate.
În contextul reuniunii miniștrilor europeni miercuri, la Bruxelles, industria franceză a cărnii și-a exprimat dorința ca Europa să reacționeze rapid și puternic pentru stoparea crizei. Agricultorii doresc cu toții o etichetare a semipreparatelor care să prezinte originea cărnii, pentru evitarea unor noi scandaluri, mai notează publicația franceză.