Prima pagină » Știri externe » SCANDALUL CIA. Cum descrie tortura cel mai cunoscut prizonier de război american

SCANDALUL CIA. Cum descrie tortura cel mai cunoscut prizonier de război american

Senatorul american, John McCain, prizonier de război timp de cinci ani în Vietnam, s-a folosit de experiența sa din anii '60 pentru a comenta raportul lansat miercuri în Senatul SUA privind abuzurile comise în cadrul programului de interogare al CIA în timpul lui George W. Bush, relatează The Atlantic.

Unii dintre cei mai proeminenți colegi de partid de-ai săi au descris raportul privind tehnicile de interograre a presupușilor teroriști prezentat miercuri de Senatul american ca fiind „plin de prostii”. Senatorul republican John McCain, însă, a oferit una dintre cele mai puternice declarații de susținere a raportului, folosindu-se de propria experiență de prizonier de război, scrie The Atlantic.

Astfel, fostul adversar al lui Barack Obama la alegerile prezidențiale din 2008 a susținut un discurs de 13 minute în plenul Senatului, în care a subscris concluziilor raportului privind tehnicile de interogare folosite de CIA în cazul suspecților de terorism.

„Știu din experiența mea personală că abuzarea prizonierilor va produce mai multe informații greșite decât informații corecte. Știu că victimele torturii vor oferi intenționat informații înșelătoare atât timp cât cred că cei care i-au capturat vor crede aceste informații. Știu că vor spune orice cred că aceia care îi torturează ar vrea să-i audă spunând pentru a nu-i mai face să sufere”, le-a spus McCain colegilor săi din Senat.

Date fiind abuzurile extrem de grave scoase la iveală de raportul coordonat de senatoarea democrată Dianne Feinstein, John McCain a mai spus, în discursul citat, că „folosirea torturii compromite singurul aspect în care ne deosebim fundamental de inamicii noștri, respectiv credința că toți oamenii, inclusiv dușmanii capturați, beneficiază de drepturile fundamentale ale omului”.

Câteva dintre concluziile raportului despre torturarea suspecților de terorism:

– Utilizarea de către CIA a unor tehnici abuzive de interogare nu a dus la informații relevante pentru americani. 

– CIA a ascuns informații despre realitățile acestui program de interogare atât Congresului, cât și Departamentului de Stat sau chiar președintelui George W. Bush. De altfel, Agenția nu informase Departamentul de Stat despre existența închisorii secrete din România, situație pe care ambasadorul Michael Guest a catalogat-o „inacceptabilă”, potrivit Mediafax, care citează Washington Post. În consecință, autoritățile de la București au cerut în 2006 închiderea centrului de detenție.

– Atât interogatoriile, cât și condițiile de încarcerare ale unor deținuți ai CIA au fost brutale și mult mai dure decât Agenția le-a descris până acum. De asemenea, CIA a furnizat în mod repetat informații inexacte Departamentului american al Justiției, cu scopul de a pune piedici unei analize corecte asupra programului de detenție și interogare al CIA.

– CIA nu era pregătită pentru acest program de detenție și interogare nici la șase luni de la lansarea lui.

Directorul CIA, John Brennan, a recunoscut, într-o conferință de presă susținută joi, că agenția de informații a folosit metode „dezustătoare” de interogare după atentatele din 2001. „Într-un număr limitat de cazuri, ofițeri ai agenției au folosit tehnici de interogare neautorizate, dezgustătoare și care, pe bună dreptate, treabuiau eliminate”, a recunoscut John Brennan într-o conferință de presă excepțională, informează Mediafax.

Raportul, care poate fi citit AICI, conține descrieri atât de șocante ale abuzurilor comise în cadrul acestui program de interogare și detenție, încât nivelul de alertă a fost ridicat la toate misiunile dioplomatice americane din lume.

Amintim că cititorii gândul l-au putut vedea anul acesta pe John McCain, împreună cu alți doi congresmeni, în redacția ziarului, unde a acordat un interviu exclusiv, în care a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe agenda bilaterală.

John McCain a scris despre cei cinci ani în captivitate în Vietnam, într-un articol publicat în 2008 pe site-ul usnews.com.

Autor

Citește și