Scandalul PRISM. Edward Snowden – sursa care a dezvăluit programul BIG BROTHER desfășurat de Statele Unite în întreaga lume
This browser does not support the video element.
The Guardian publică un interviu cu Edward Snowden, omul de la care a pornit scandalul PRISM, legat de interceptarea comunicațiilor pe internet de către Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA).
Un angajat în vârstă de 29 de ani al unui subcontractor american în domeniul Apărării este sursa care a dezvăluit pentru The Guardian informații confidențiale despre programele de supraveghere a comunicațiilor desfășurate de către Statele Unite, a anunțat duminică ziarul britanic, relatează AFP.
„Nu am nicio intenție să mă ascund, pentru că știu că nu am făcut nimic rău”, a declarat Edward Snowden, care se află la Hong Kong de la 20 mai, într-un interviu publicat pe site-ul ziarului.
Edward Snowden, fost angajat NSA devenit informator, susține că NSA a dezvoltat o infrastructură capabilă să intercepteze „aproape orice”. „Majoritatea comunicațiilor umane sunt interceptate, fără o țintă anume. Dacă un angajat NSA vrea să-ți citească e-mailul, tot ce trebuie să facă este să folosească interceptările. Cu ajutorul lor, poate obține accesul la e-mailuri, parole, înregistrări telefonice sau date de pe carduri de credit. Nu vreau să trăiesc într-o astfel de societate”, spune Edward Snowden, care în prezent locuiește în Hong Kong.
Snowden, care a decis că publicul larg trebuie să afle despre activitățile NSA, nu consideră că a comis o infracțiune când a întors armele împotriva Agenției. „NSA minte în mod curent în legătură cu motivele supravegherii în SUA. NSA a declarat că nu are unelte. Ba are unelte și le folosește mai mult pentru a obține date despre americani decât din Rusia. De fapt, hack-uim întreaga lume, oriunde s-ar afla, NSA este în aproape toate țările din lume. Nici măcar nu vă dați seama de ce e în stare NSA, e înfricoșător ce capacități au, nimeni nu va mai fi în siguranță”, spune fostul angajat NSA.
Edward Snowden susține că a decis să dea documentele NSA presei după ce a observat că Barack Obama, în ciuda promisiunilor, acționează la fel ca predecesorii săi. „Vineri, când a denunțat scurgerile de informații în presă, Obama a părut că nu se poate apăra. Încerca să justifice ceva injustificabil și el știe asta”, spune informatorul.
Snowden e convins că, denunțând acțiunile NSA, și-a asumat un risc enorm și e convins că nu va mai ajunge niciodată acasă. „Accept riscul de a ajunge la închisoare, nu poți să te pui cu cele mai puternice servicii secrete și să nu accepți acest risc. Sunt convins că nu mă voi întoarce niciodată acasă, deși aș vrea asta”, conchide Snowden.
Programul PRISM
Într-un interviu pentru ABC News, directorul serviciilor americane de informații (DNI) James Clapper a anunțat că o anchetă a fost deschisă pentru stabilirea originii dezvăluirilor despre metodele utilizate de aceste servicii.
„Sper că vom reuși să aflăm cine a făcut acest lucru, deoarece acest lucru a cauzat pagube mari securității țării noastre”, a declarat Clapper.
The Washington Post și The Guardian au dezvăluit săptămâna trecută, în mod succesiv, existența a două programe secrete NSA.
Unul privește „recoltarea” începând din 2006 a datelor apelurilor telefonice în Statele Unite de către operatorul Verizon și, se pare, și de către alți operatori.
Celălalt program, numit PRISM, vizează interceptarea comunicațiilor navigatorilor pe Internet străini, care se află în afara teritoriului Statelor Unite, pe nouă rețele mari de socializare, ca Facebook.
LOTO 6/49. Se împlinesc șapte luni de când nu s-a mai câștigat la LOTO 6/49