Declarațiile recente ale ministrului de Interne de la Berlin privind un eventual veto al Germaniei împotriva accederii României și Bulgariei la Schengen au fost „distructive”, „populiste” și marcate de campania electorală germană, comentează președinta grupului de prietenie româno-german din Bundestang, într-un comunicat remis Deutsche Welle.
În acest context, aderarea la Schengen nu trebuie să devină nadă populistă de atras voturi, subliniază socialista Susanne Kastner, fost vicepreședinte al Bundestagului și șefă a Comisiei de Apărare din legislativul german.
Kastner nu îl critică doar pe ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, pentru controversatele lui declarații privind un eventual veto în Consiliul JAI din această săptămână. Politiciana atrage atenția că și ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a făcut amenințări și a adus învinuri „contraproductive”.
Citește și SCANDALUL SCHENGEN. Ponta: „Nu vrem să ajungem la un veto al Germaniei. Nu vom cere un vot în JAI”. Stroe: „Germania a pierdut ocazia să tacă”
„Sper ca până joi să se calmeze spiritele de ambele părți, astfel încât să fie posibilă o discuție obiectivă la adăpost de jocuri populiste”, a declarat Susanne Kastner, în comunicatul citat.
Ministrul Hans-Peter Friedrich a afirmat, într-un interviu pentru Der Spiegel, că se va folosi de dreptul de veto al Germaniei la Consiliul JAI din 7-8 martie, în cazul în care România și Germania vor insista asupra unui vot pe subiectul accederii la acest spațiu.
Hans-Peter Friedrich a subliniat că Germania dorește împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei și României la spațiul Schengen și rdicarea controalelor de graniță pentru cetățenii acestora. „Chiar și considerarea aderării parțiale, adică intrarea cu aeroporturile și porturile maritime, este scoasă de la masa discuțiilor”, a avertizat ministrul german, adăugând că „extinderea spațiului Schengen va fi acceptată de către cetățenii germani numai în condițiile în care sunt asigurate premisele de bază”.
Totodată, Hans-Peter Friedrich a afirmat, în contextul discuției despre „imigrația sărăciei din România și Bulgaria”, că va cere la Bruxelles restricționarea dreptului de revenire în Germania pentru cetățenii europeni trimiși înapoi în țările de origine.
„Dreptul la liberă circulație înseamnă că orice cetățean al UE se poate stabili în orice țară membră, dacă lucrează sau studiază acolo. Orice cetățean UE care îndeplinește aceste condiții, este binevenit la noi. Însă cine vine doar ca să încaseze beneficiile sociale și abuzează de dreptul la libera circulație, trebuie împiedicat de la aceasta cu eficiență”, a afirmat ministrul german, potrivit Mediafax.