Prima pagină » Știri externe » Scenariile luate în calcul de NATO în caz de război/RUSIA, pericolul cel mai mare

Scenariile luate în calcul de NATO în caz de război/RUSIA, pericolul cel mai mare

Într-o intervenție mai puțin obișnuită, șeful Statului Major al Forțelor Armate române, generalul Gheorghiță Vlad, a ales să vorbească despre pericolul escaladării conflictului din Ucraina, care în orice moment s-ar putea transforma într-un război la scară largă.

În context, acesta a menționat necesitatea instruirii românilor pentru a face față unei provocări militare uriașe.

Avertismentul generalului Gheorghiță Vlad

Potrivit lui Gheorghiţă Vlad, prognozele făcute şi scenarii avute în vedere indică probabilitatea destul de ridicată a escaladării conflictului ruso-ucrainean.

Din acest motiv, autoritățile de la București au decis să mizeze pe o descurajare generată de dezvoltarea armatei române, în sensul construirii unei capacități defensive credibile, atât la nivel naţional, cât şi la nivel aliat.

„Prognoza pe care o facem prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor, inclusiv cele de natură militară. Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO”, a declarat șeful Statului Major, generalul Gheorghiţă Vlad.

Scenarii privind conflictul din Ucraina

Digi24 a prezentat extrase din presa germană, care citează surse de informații credibile, conform cărora există mai multe scenarii luate în calcul de NATO în caz de război. De departe, prin acțiunile întreprinse, Rusia reprezintă la momentul actual pericolul cel mai mare pentru Alianța Nord-Atlantică.

De altfel, primul scenariu avut în vedere este un atac al Federației Ruse asupra țărilor baltice. Despre acest lucru s-a mai scris în presa germană, iar poveste este, iată, reluată acum, când rușii se află într-o ofensivă în nord-estul Ucrainei, acolo unde ținta pare a fi orașul Harkov, al doilea ca mărime din țară.

O lovitură asupra unuia dintre cele trei state baltice – Estonia, Lituania și Letonia – ar putea avea drept pretext protejarea etnicilor ruși și a populației vorbitoare de limbă rusă din regiune, după cum au indicat, de-a lungul timpului, mai multe surse din lumea intelligence-ului militar.

Atacul s-ar putea da dinspre Kaliningrad, exclava pe care Federația Rusă o are în zona Mării Baltice. Vladimir Putin ar putea parașuta mii de soldați aici, de unde foarte ușor se poate declanșa o ofensivă totală asupra micuțelor state din regiune.

Moldova, în pericol?!

De asemenea, rușii ar putea escalada situația în Transnistria, regiune separatistă aflată pe teritoriul Republicii Moldova. De altfel, Moscova a avertizat în mod repetat Chișinăul să renunțe la orice intenție privind preluarea prin forță armată a controlului asupra orașului Tiraspol și a întregii Transnistrii, amenințând că, într-un astfel de caz, va interveni decisiv.

Nu în ultimul rând, arată nemții, Federația Rusă are la îndemână și declanșarea unui război hibrid, acest al treilea scenariu implicând revolte, atentate și atacuri cibernetice în mai multe capitale-țintă din Occident.

CITEȘTE ȘI:

Serghei Lavrov, mesaj războinic adresat NATO: Rusia, pregătită să se bată cu tot Occidentul în Ucraina!

Prima țară NATO care intră în „război direct” cu Rusia? Premierul a anunțat că va trimite trupe în Ucraina

Alertă înainte de summit-ul NATO: Rusia a dezvoltat o ARMĂ care nu poate fi anihilată! / Generalul care a prezis cum se va încheia războiul

Rusia „redesenează” frontierele maritime din Marea Baltică. Kremlinul respinge ideea formării unui „lac NATO”

Ofițer ucrainean de informații: „Rusia poate ocupa țările baltice într-o săptămână, înainte ca NATO să intervină”

Deși sunt informații că Rusia ar putea ataca NATO în 2026, cancelarul Germaniei refuză să reintroducă armata obligatorie

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și