Scenariu sumbru: Cum ar putea dispărea Marea Barieră de Corali în doar 2 săptămâni
Potrivit Descoperă, oamenii de știință au declarat că cercetarea lor demonstrează efectele dezastruoase pe care l-ar avea scufundarea unui vapor încărcat cu cărbune în zona inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Specialiștii australieni au emis această teorie după ce au realizat un experiment, în cadrul căruia au expus o serie de specii marine la diferite niveluri de praf de cărbune. S-a demonstrat astfel că organismele care au intrat în contact cu concentrații mari de cărbune au murit în decurs de două săptămâni.
Coralii expuși la concentrații mai scăzute de cărbune au supraviețuit mai mult, însă cei mai mulți dintre ei au murit după o lună. O parte dintre pești, dar și iarba de mare, nu a reușit să facă față concentrației mari de praf de cărbune, însă acesta doar a redus creșterea acestor populațiilor la jumătate, în comparație cu cele care trăiau în apă limpede.
Până acum nu au existat scurgeri majore de cărbune în zona Marelui Recif, însă eșuarea vasului chinez Shen Neng 1, în largul coastei Queensland-ului, în anul 2010, a arătat cât de dezastruoase ar putea fi consecințele unui asemenea incident pentru organismele marine.
Atunci, încărcătura de 60.000 de tone de cărbune de pe navă nu a fost pierdută, însă, după ce s-a scufundat, vaporul a distrus o parte a recifurilor pe o distanță de aproximativ 3 kilometri. Tot în timpul acelui accident, peste 4 tone de păcură au ajuns în apele Oceanului Pacific.
Cercetătorul Andrew Negri susține că probabilitatea unei scurgeri majore de cărbune în zonă este destul de scăzută. Pe de altă parte, specialistul australian a spus că studiul coordonat de el poate fi folosit de autorități pentru a-și face o idee mult mai clară cu privire la consecințele pe care le-ar putea avea un asemenea accident asupra Marii Bariere de Corali.
Studiul realizat de cercetătorii Centrului de Excelență ARC pentru Studiul Recifurilor de Corali și ai Institutului Australian de Științe Marine, a fost publicat în revista Nature Scientific Reports. El vine la doar câteva zile după ce specialista în științe marine Lyle Vale (Universitatea din Queensland) a publicat o serie de fotografii, în care sunt puse în evidență efectele devastatoare ale încălzirii oceanelor asupra recifurilor de corali. În imagini se poate observa procesul de albire a coralilor, care are loc în timpul schimbărilor neașteptate de temperatură, pe parcursul producerii cicloanelor tropicale sau în momentul în care apa dulce ajunge în ocean.