Prima pagină » Știri externe » Scenariul unui expert militar: cum va evolua cea mai periculoasă organizație teroristă a momentului

Scenariul unui expert militar: cum va evolua cea mai periculoasă organizație teroristă a momentului

Scenariul unui expert militar: cum va evolua cea mai periculoasă organizație teroristă a momentului
Jihadiștii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) se vor regrupa în zone urbane și vor efectua acțiuni de gherilă pentru a-și apăra fiefurile în fața arsenalului mobilizat de către Statele Unite, potrivit unor experți, relatează AFP.

Cu scopul de a evita să se expună ca țintă a aviației americane, această organizație ultraradicală – care a proclamat un „califat” pe un teritoriu aflat de o parte și de alta a frontierei dintre Irak și Siria, de mărimea Marii Britanii – își va reduce sensibil mișcările în regiuni deșertice, în care combatanții și materialul sunt ușor de reperat.

SI „se va posta în poziție defensivă, ascuzându-se în zone urbane, de unde poate să lupte” în caz de atac, declară generalul britanic în retragere Ben Barry, un expert militar de la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS).

După succesele pe care le-a înregistrat în Irak, SI controlează mai multe orașe importante, și anume Mosul, Tikrit, Tell Afar – în nordul Irakului, iar Fallujah și o parte din Ramadi – în vest. În Siria, gruparea conduce cu o mână de fier Rakka, fieful său din nord, jumătate din Deir Ezzor (est) și numeroase localități mai mici.

– „Amestecarea cu populația”

Alt motiv al mobilizării în orașe este să împingă forțele americane sau irakiene să comită greșeli. „Ele vor produce pierderi în rândul civililor vrând să-i atace pe islamiști”, notează generalul.

„Iar aceștia din urmă își vor utiliza instrumentele de propagandă pentru a-i ridica pe sunniți împotriva Guvernului irakian (condus de șiiți) și pentru a eroda legitimitatea coaliției internaționale”, preconizează generalul Barry.

Această schimbare a început deja, potrivit lui Ahmed al-Sherifi, un expert irakian în domeniul securității. „Daesh (acronimul SI) a început să retragă anumiți combatanți, în special străini, pentru a-i trimite către Siria. I-a păstrat doar pe irakieni, deoarece aceștia se pot amesteca ușor cu populația în caz de atac”, spune el.

Expertul adaugă că, la Mosul, jihadiștii și-au abandonat centrele de comandament instalate după cucerirea orașului, pe 10 iunie, și au optat pentru case private în cartiere populate, în care să nu iasă în evidență.

Aceeași tactică a fost adoptată în Siria, după ce secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunțat că, în Siria, campania aeriană va viza „sanctuarele” SI.

La Deir Ezzor, un militant, Abu Osama, a constatat că aceștia au golit depozitul principal de armament din regiune, situat în fostul sediu al Guvernului, iar în zona Mayadine, mai la est, și-au abandonat mai toate pozițiile.

Inclusiv câmpurile petroliere au fost abandonate, iar familiile combatanților străini, care trăiau în imobile de locuințe, au fost evacuate. „Ei pleacă, dar lasă spioni să-i informeze”, dă el asigurări.

În provincia Alep (nord), gruparea s-a retras din sediile de la Al-Bab, unul dintre principalele fiefuri din această regiune.

– Revenirea la insurecție

În opinia lui Thomas Pierret, un expert în islam din Siria, „singurul caz în care bombardamentele grele ar putea să facă diferența cu adevărat este pe fronturi, unde SI își concentrează trupele, spre exemplu la Marea, la nord de Alep, o localitate aflată sub controlul rebelilor”.

„Dacă americanii atacă, SI nu ar avea altă opțiune decât să abandoneze zona și să-i lase să înainteze pe rebeli”, care luptă atât împotriva grupării teroriste, cât și a regimului lui Bashar al-Assad.

Având 35.000 de oameni pe o suprafață de 215.000 de kilometri pătrați, gruparea va fi nevoită să aleagă. „SI deține unități organizate, un comandament capabil să conducă mai multe operațiuni în mod simultan și capacitatea de a folosi armament greu, luat de la armatele siriană și irakiană”, relevă Christopher Harmer, un analist de la Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank american.

„Cum atacurile americane vor avaria elementele vizibile ale structurii militare a SI, această organizație va reveni la un model insurecțional, amestecându-se cu populația civilă, ceea ce va îngreuna atingerea combatanților ei”, subliniază el.

„SI va folosi aceste celule adormite, lunetiști ascunși, mașini-capcană sau asainate țintite. Pentru moment, angajamentul american nu reprezintă o amenințare semnificativă pentru SI”, dă asigurări Christopher Harmer.

Richard Barret, un specialist în contraterorism, este de aceeași părere. Gruparea „SI nu poate să contracareze raidurile americane, așa că-și va inversa procesul de dezvoltare. Dintr-o mișcare clandestină teroristă a avansat către un «stat», dar va fi nevoită să redevină ceea ce era înainte”, subliniază el.