Mii de oameni au protestat și protestează în continuare în marile orașe din Belarus împotriva lui Aleksandr Lukașenko, ales pentru a șasea oară președinte în urma unui scrutin despre care se crede că nu a fost „liber și corect”. În timpul manifestațiilor, peste 6.700 de persoane au fost arestate și sute au fost rănite. Însă se pare că și cel puțin două persoane au fost ucise de forțele de ordine.
În imaginile filmate de jurnaliști care se aflau la proteste, este surprins momentul în care un manifestant pașnic este împușcat mortal de către forțele de ordine din Belarus care au reprimant manifestațiilor oamenilor nemulțumiți prin violență, folosind gaze lacrimogene, grenade, bătaia, dar nu numai.
Uniunea Europeană a tras un semnal de alarmă în legătură cu modul defectuos în care s-a desfășurat scrutinul electoral din Belarus, scrie Le Figaro.
Potrivit Uniuniii Europene, scrutinul prezidenţial din Belarus nu a fost nici liber, nici echitabil.
„Scrutinul prezidenţial nu a fost nici liber, nici echitabil. Vom face o analiză profundă a relaţiilor UE cu Belarusul. Printre altele, ar putea fi adoptate măsuri împotriva persoanelor responsabile de violenţe, de arestări nejustificate şi de falsificarea rezultatelor scrutinului”, au constatat reprezentanţii celor 27 de state membre UE în cursul unei reuniuni desfăşurată marţi după-amiază.
Încă de duminică, 9 august, oamenii nemulțumiți de rezultatul scrutinului au ieșit pe străzile capitalei Minsk, ulterior mișcarea propagându-se și în alte orașe din țară. Manifestanții au militat pentru organizarea unei noi runde de alegeri prezidențiale care să fie supravegheate de „observatori internaționali”. Pe parcursul ultimei săptămâni, au avut loc zeci de proteste care au fost reprimate violent de forțele de ordine la comanda lui Aleksandr Lukașenko.
De asemenea, la scurt timp după încheierea scutinului, contracandidata lui Aleksandr Lukașenko, Svetalana Tihanovsksaia, a fost nevoită să plece din țară, refugiindu-se în Lituania din cauza temerilor că viața ei și a familiei îi este pusă în pericol.
Unii din cei care fuseseră în centrele de detenție și au fost eliberați vineri au povestit despre momentele de groază prin care au trecut în timp ce se aflau închiși și autoritățile îi tratau ca pe niște animale.
„Îi băteau cu ferocitate și arestau pe toată lumea. Am fost nevoiți să stăm în curte toată noaptea. Auzeam cum mai multe femei erau bătute. Nu înțeleg atâta cruzime”, a declarat un bărbat pentru BBC în timp ce își arăta rănile.
Într-o filmare difuzată de televiziunea publică din Belarus apare un grup de tineri care se află în detenție. Pe fundal se poate auzi o voce distorsionată care îi întreabă amenințător dacă vor mai contesta legitimitatea președintelui. Ulterior, fiecare protectatar în parte este filmat, și se poate observa că fuseseră bătuți, în timp ce spune că nu va mai protesta niciodată.
Se pare că doi din cei șase tineri arestați sunt din Ucraina iar ceilalți patru sunt Belarus iar o voce îi întreabă în limba rusă „Veți mai face din nou revoluție?”, răspunsul primit din partea unuia dintre reținuți fiind „Niciodată în viața mea”, alții spunând „Nu, niciodată”.
Abia în cursul zilei de vineri, 14 august, autoritățile din Belarus au început să elibereze o parte din cei pe care îi arestaseră în timpul protestelor, mai ales că centrele de denteție începuseră să se supraglomereze. Unii dintre ei au povestit reporterilor BBC despre experiența traumatizantă prin care au trecut în centrele de detenție.
„Au început să mă tortureze. M-au întrebat cine a organizat demonstrațiile din stradă. M-au electrocutat de 10 ori în zona picioarelor, pe mâini și în piept. De fiecare dată când ne mișcam sau spuneam ceva, ne loveau cu bastoanele. Unul dintre polițiști ne-a spus: dacă aveam ordin să vă ard de vii, o făceam. Vă vine să credeți? Ne-a amenințat că ne arde de vii. Partea cea mai înfricoșătoare este că acești oameni nu au nicio limită. Așa înțelegi că nu ai absolut niciun drept, iar ei pot face orice vor. Este înfricoșător pentru că nu știm cum se vor încheia toate acestea. Durerea a fost cumplită. I-am implorat (n.r. pe polițist) să se oprească, dar continua să mă lovească”, a povestit un tânăr, care a ajuns într-un centru de detenție din Minsk, unde a fost bătut de forțele de securitate.
Sâmbătă, susținătorii opoziției s-au adunat pentru înmormântarea unui bărbat care a murit în timpul manifestațiilor de săptămâna trecută care au avut loc în Minsk. Mii de oameni au fluturat steaguri, au aprins lumânări și au depus flori în locul din apropierea stației de metrou unde a murit Alexander Taraikovsky. Alții au ținut poze cu protestatarii răniți, în timp ce șoferii s-au alăturat manifestației și au claxonat.
„Marșul pentru libertate” urmează să aibă loc duminică, la o săptămână după ce alegerile preizdențiale.