Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel au avut un schimb dur de replici vineri, în cursul unui forum germano-rus, la Moscova, despre cazul celor două tinere din cadrul grupului Pussy Riot încarcerate, relatează AFP.
În cursul acestui forum al unor reprezentanți ai societății civile din cele două țări, Merkel s-a întrebat în fața președintelui rus cu privire la condamnarea celor două membre ale grupului Pussy Riot la doi ani de închisoare pentru o „rugăciune punk” anti-Putin, cântată în februarie într-o catedrală din Moscova.
„Trebuia, oare, ca cele două femei să fie trimise la închisoare? Nu știu. Nu știu dacă acest lucru s-ar fi întâmplat la fel în Germania”, a declarat Merkel, în contextul în care condamnarea celor două femei, confirmată în apel în octombrie, când a treia a fost eliberată, a suscitat critici dure în Occident.
Vizibil iritat de remarcile cancelarului, Putin a declarat că Pussy Riot sunt „antisemite” și a apreciat că nu este posibil să fie „susținute”.
Se pare că Putin se referă la o acțiune din 2008 a grupului contestatar și pentru libertate Voina, din care tinerele făceau parte la vremea respectivă, care a regizat un spectacol despre spânzurarea unor homosexuali, evrei și imigranți, într-un supermarket, aparent cu scopul de a provoca.
Ministrul german de Externe Guido Westerwelle s-a pronunțat luni pentru un „dialog critic deschis” cu Moscova, iar deputați conservatori și liberali, la putere în Germania, au îndemnat anterior Guvernul Merkel, într-o moțiune dezbătută în Parlament, la Berlin, să se angajaze în favoarea unei sporiri a democratizării în Rusia.
Merkel este însoțită de opt miniștri și aproximativ zece patroni de întreprinderi care au participat la consultări ruso-germane la Kremlin, dominate de probleme economice, Germania fiind al doilea cel mai important partener comercial al Rusiei, după China.
Acorduri bilaterale urmează să fie anunțate vineri seara. Un oficial din cadrul companiei ruse de căi ferate a declarat pentru AFP că un contract privind achiziționarea a aproximativ 700 de locomotive de la gigantul german Siemens urmează să fie semnat vineri.
Criticile germane la adresa Rusiei s-au multiplicat înaintea vizitei lui Merkel, deputați germani declarându-se „deosebit” de îngrijorați de măsuri recente adoptate împotriva unor opzanți ai regimului rus, într-o moțiune dezbătută în Bundestag.
Moscova a fost iritată de critici formulate de către însărcinatul misiunii pentru Rusia din cadrul Guvernului german, Andreas Schockenhoff, care a participat la pregătirea acestei moțiuni.
Un semn al tensiunilor între cele două țări este faptul că lui Schockenhoff i-a fost interzis accesul în Camera inferioară a Parlamentului rus (Duma de Stat). Astfel, oficial german nu s-a putut întâlni cu niciun oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit biroului său, cu sediul la Berlin.
Kremlinul a depus eforturi în vederea minimizării unor critici cu privire la probleme referitoare la libertăți. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a pus aceste critici pe seama alegerilor legislative prevăzute anul viitor în Germania.
Miza schimburilor comerciale ruso-germane, care ating suma de 87 de miliarde de dolari, constituie o „plasă de siguranță” pentru relațiile dintre cele două țări, a apreciat Peskov.
„Cu o bază atât de solidă, putem fi liniștiți” în privința relațiilor între Moscova și Berlin, a subliniat el.
Putin, un vorbitor de germană și fost agent KGB în Germania de Est, și-a rezervat la Berlin prima vizită întreprinsă într-o țară occidentală, la 1 iunie, imediat ce a revenit la Kremlin, după ce anterior a deținut două mandate de președinte în perioada 2000-2008 și unul de premier, de patru ani.