Schimbare de strategie la Chișinău. Motivul pentru care Igor Dodon promite relații bune cu UE și „prietenii din România”

Schimbare de strategie la Chișinău. Motivul pentru care Igor Dodon promite relații bune cu UE și prietenii din România
Publicat: 01/11/2016, 20:54

„Cred că trebuie să avem relații bune cu Uniunea Europeană și vom avea”, a declarat Igor Dodon într-un interviu acordat postului Radio Free Europe / Radio Liberty.

„Vom asigura continuarea parteneriatului cu Uniunea Europeană, cu prietenii noștri din România și cu Federația Rusă”, a adăugat politicianul prorus.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM, stânga, prorus), a promis în campanie apropierea Republicii Moldova de Rusia, el obținând 48,23% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, în timp ce Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS, centru-dreapta, proeuropean), a primit 38,42%. Cei doi se vor confrunta în turul doi de scrutin, pe 13 noiembrie.

„Eu nu sunt împotriva Europei. În mod clar, nu voi permite ca R.Moldova să piardă regimul fără vize” la călătoriile în UE, a subliniat Igor Dodon.

Însă fostul ministru al Comerțului, care anterior evocase ideea anulării Acordului de asociere UE/R.Moldova, semnat în 2014, pledând în schimb pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, a explicat acum că va vrea „parteneriat strategic și relații bune” și cu Rusia. „Avem nevoie de piața rusă și trebuie să rezolvăm problemele sutelor de mii de moldoveni care lucrează în Federația Rusă”, a subliniat Dodon.

Politicianul prorus a dezvăluit că apreciază „mult” susținerea pe care Statele Unite o oferă Republicii Moldova, precizând că vrea să continue parteneriatul Chișinăului cu Washingtonul. Dar promite că va menține poziția oficială de neutralitate a Republicii Moldova între Occident și Rusia. „Parteneriat, de ce nu?! Dar nu mai mult; fără NATO”, a explicat Dodon.

În campanie, Dodon a stârnit o controversă afirmând că fosta regiune ucraineană Crimeea aparține Rusiei. Întrebat acum ce părere are despre anexarea Crimeei, Dodon a precizat: „De facto, Crimeea este parte a Rusiei acum, dar, la nivel legal, anexarea nu este recunoscută de Occident, nici de majoritatea țărilor”, nici măcar de Republica Moldova.

În opinia candidatului prorus, recunoașterea de către Chișinău a anexării regiunii Crimeea ar comporta „multe riscuri” în contextul crizei separatiste din Transnistria. Soluția pentru Transnistria ar fi „garantarea unui statut special” pentru regiunea cu populație majoritar prorusă, a apreciat Igor Dodon.

Maia Sandu cere să se permită diasporei să voteze

De partea cealaltă, Maia Sandu,candidatul de dreapta, pro-european, la președinția Moldovei, a solicitat Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău să ia măsuri pentru a permite studenților să voteze în localitățile unde studiază, precum și cetățenilor moldoveni plecați din țară, care nu au pașaport moldovenesc. Maia Sandu a reclamat și cozile observate la secțiile de votare din diaspora, solicitând Guvernului să deschidă mai multe secții de votare în străinătate.

Maia Sandu a semnalat mai multe probleme în timpul primului tur de scrutin pentru președinția Moldovei, referindu-se la accesul restrâns al studenților și al diasporei la vot.

„Solicit Parlamentului să voteze în regim de urgență proiectul de lege care ar pemite studenților să voteze la locul de studii. Cunoaștem că acest lucru a fost posibil în anul 2014 la alegerile parlamentare și nu înțelegem de ce autoritățile au schimbat reguile de joc. Dacă Parlamentul nu vrea să își îndeplinească această obligație, credem că este de competența Comisiei Electorale să emită o decizie în acest sens și să permită studenților să voteze în localitatea în care studiază. Știm că acest lucru este posibil, pentru că într-un caz similar CEC a decis să permită cetățenilor moldoveni din diaspora să voteze cu pașaportul cu termen expirat”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă.

Citește continuarea aici

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Trucul ieftin necunoscut de șoferi prin care poți evita aburirea parbrizului în anotimpul rece
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Regina Elisabeta a II-a va apărea în noul film Paddington 3
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Cutremur în România. Decizia anunțată acum de Ion Țiriac: Candidez!
Ziua în care toată lumea are ghinion. Nu se fac nunți și nici afaceri
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete