„Persistența amenințării terorsite și eficacitatea controalelor actuale la frontierele interne demonstrează necesitatea revizuirii Codului Frontierelor Schengen (…) în caz de amenințare gravă la adresa ordinii publice sau la adresa securității interne”, au scris ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, și omologul său francez, Bruno Le Roux.
Scrisoarea, redactată la Berlin, este adresată în principal prim vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, și colegilor săi însărcinați cu chestiunile ce țin de migrație și de securitate, respectiv Dimitris Avramopoulos și Julian King.
Cei doi miniștri doresc o restabilire a controalelor pe „durate superioare celor prevăzute în prezent” și să se acționeze astfel încât condițiile de exercitare a controalelor în afara unei perioade restabilite să fie „relaxate”.
Franța a primit permisiunea de a restabili controalele la frontierele sale până la jumătatea lunii iulie pe fondul amenințării teroriste persistente. La rândul lor, autoritățile de la Berlin și-au anunțat intenția de a justifica în viitor controalele la frontiere, restabilite temporar în urma crizei migrației, prin amenințarea teroristă.
Potrivit reglementărilor actuale, durata maximă pentru aplicarea controalelor pe fondul amenințării teroriste este de doi ani.
Franța și Germania cer de asemenea Comisiei Europene ia măsuri dincolo de proiectul actual european privind sistemul de intrare și ieșire din UE și să-i includă pe lista călătorilor monitorizați pe cetățenii europeni și pe cei din țări terțe care efectuează un sejur lung.
Obiectivul este de a „identifica traseele și filierele combatanților străini care pleacă să lupte în Irak și în Siria”.
Recent, Guvernul german a elaborat un proiect de lege care urmărește să permită autorităților să asculte telefoanele și să verifice informațiile de pe computerele solicitanților de azil în cazul în care există dubii în privința identității lor.
Potrivit textului proiectului de lege obținut de agenția de presă Reuters, oficialii Biroului Federal pentru Migrare și Refugiați (BAMF) ar putea primi autorizația de a cerceta cu atenție telefoanele, tabletele și computerele solicitanților de azil. Conform oficialilor BAMF, mulți solicitanți de azil prezintă documente false în speranța că li se va garanta dreptul de ședere.