Prima pagină » Știri externe » Schimburi de tiruri în Peninsula Coreea, între Nord și Sud

Schimburi de tiruri în Peninsula Coreea, între Nord și Sud

Schimburi de tiruri în Peninsula Coreea, între Nord și Sud
Patrule navale nord și sud-coreene au schimbat marți tiruri de somație în zona liniei de demarcație maritimă din Marea Galbenă, teatrul, în trecut, a numeroase acroșaje violente, potrivit Ministerului Apărării de la Seul, relatează AFP.

Acest scurt schimb de tiruri are loc într-un moment în care speranțele unei interacțiuni constructive între cei doi rivali au fost relansate de vizita-surpriză în Sud, sâmbătă, a unei delegații la nivel înalt de la Phenian.

Potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, o navă de patrulare nord-coreeană a efectuat o incursiune de o jumătate de milă maritimă (peste 900 de metri) în apele teritoriale ale Coreei de Sud, iar o navă de patrulare sud-coreeană a efectuat un tir de somație.

În loc să se retragă, nava nord-coreeană a deschis focul, iar sud-coreenii au „replicat”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Niciuna dintre cele două nave nu a vizat-o pe cealaltă în mod direct și nu s-au înregistrat pagubbe, potrivit aceleiași surse.

Incidentul a avut loc către ora locală 9.50 (3.50, ora României), în apropiere de Insula Yeonpyeong, iar nava nord-coreeană a revenit ulterior în apele teritoriale ale Nordului. În total, nava sud-coreeană a tras „aproximativ 90 de salve”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Supraveghem mișcările trupelor nord-coreene și ne intensificăm vigilența în fața oricărei provocări suplimentare”, a subliniat el.

Numită „linia limitei Nordului”, frontiera a fost trasată de către forțe ONU și ale Statelor Unite în 1953, după Războiul Coreei. Phenianul refuză să recunoască această linie de demarcație, care a fost teatrul unor confruntări scurte, dar sângeroase, între cele două țări surori inamice, în 1999, 2002 și 2009.

Insula Yeonpyeong a fost bombardată în noiembrie 2010 de către armata nord-coreeană, provocând o criză internațională și aducând peninsula pe marginea unui conflict. Patru sud-coreeni au fost uciși atunci.

Niciun armistițiu nu a fost semnat după Războiul Coreei, cele două state aflându-se, în mod teoretic, în război.

Citește și