Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a discutat, vineri, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cei doi lideri pledând pentru continuarea eforturilor în sensul obținerii unei ”păci corecte” cu Rusia.
”Discuțiile s-au referit la situația militară și umanitară din Ucraina. Președintele Zelenski a mulțumit Guvernului Ucrainei pentru asistența militară, în special pentru acțiunile de consolidare a apărării antiaeriene. Cancelarul Germaniei a evidențiat solidaritatea fermă cu Ucraina și a dat asigurări că Berlinul va continua sprijinul în cooperare cu partenerii europeni și internaționali”, anunță Guvernul german.
”Cancelarul și președintele Ucrainei au stabilit să continue discuțiile și în sensul unui potențial parcurs spre o pace corectă în Ucraina”, subliniază Guvernul de la Berlin.
”Conversația a fost constructivă”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului Germaniei, citat de agenția Reuters.
Statele Unite și Germania sunt principalii susținători ai Ucrainei pe plan militar, în eforturile de respingere a invaziei ruse. În urmă cu două săptămâni, Olaf Scholz a discutat cu președintele rus, Vladimir Putin, liderul german evocând necesitatea negocierilor pentru oprirea războiului din Ucraina printr-o ”pace corectă și durabilă”.
Moscova a anunțat că Vladimir Putin i-a transmis lui Olaf Scholz că este dispus să poarte negocieri cu Ucraina, dar a reiterat poziția respectării noilor realități de pe front.
”În privința perspectivelor găsirii unei soluții politice și diplomatice de oprire a conflictului, președintele Rusiei a notat că partea rusă nu a refuzat niciodată acest lucru și că rămâne deschis reluării negocierilor, întrerupte de regimul de la Kiev. Propunerile ruse sunt bine-cunoscute și au fost prezentate, în special în iunie, în discursul de la Ministerul de Externe”, a transmis Kremlinul după conversația dintre Vladimir Putin și Olaf Scholz.
În iunie, Vladimir Putin a prezentat, la Ministerul rus de Externe, condițiile pentru oprirea războiului din Ucraina. Liderul de la Kremlin a cerut retragerea trupelor ucrainene din regiunile anexate de Rusia și renunțarea la ambițiile integrării în NATO.
”Condițiile sunt foarte simple: trupele ucrainene trebuie să se retragă total din republicile Donețk și Lugansk, din regiunile Herson și Zaporojie. Imediat ce Kievul declară că este pregătit pentru o astfel de hotărâre și începe retragerea trupelor din aceste regiuni, anunțând oficial și abandonarea planului de aderare la NATO, noi vom ordona încetarea focului și vom începe negocierile imediat”, a declarat Vladimir Putin în iunie.
Foto: Profimedia
Citește și:
CHINA îndeamnă Statele Unite să dea dovadă de „prudență” în relațiile cu Taiwanul