Uniunea Europeană și-a consolidat poziția pe plan mondial și va continua procesul extinderii, a afirmat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, în discursul rostit în Bundestag înaintea summitului de la Bruxelles, subliniind că țările europene vor menține susținerea pentru Ucraina ”cât va fi necesar” și insistând că Rusia nu va reuși să profite de actualul conflict militar.
”Suntem într-o situație care s-a modificat în ultimul an. Nu mai vorbim de Brexit, nici de dificultățile majore de la începutul pandemiei. Mulți nu au crezut că Uniunea Europeană va fi mai puternică și că se va dezvolta mai mult. Dar s-a întâmplat exact acest lucru. Am rezistat provocărilor, ne-am reorganizat și ne-am relansat la nivel economic după pandemie. Am reușit să rămânem determinați în susținerea Ucrainei”, a declarat Olaf Scholz miercuri în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.
Cancelarul a dat asigurări că Uniunea Europeană va continua procesul de extindere, în principal în Balcanii de Vest, dar și în relațiile cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
”Am reușit și să oferim și perspective de extindere, care sunt atât de importante pentru Europa. Consider că este bine că în ultima vreme am reușit să oferim perspective de integrare Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei, am reușit să stabilim continuarea procesului de integrare a statelor din Balcanii de Vest, care durează de 20 de ani, am accelerat procesul de integrare, iar Comisia Europeană a propus inițierea procesului de admitere a Bosniei-Herzegovina, ceea ce indică faptul că UE se poziționează în sensul consolidării proiectului european al libertății într-o lume aflată în schimbare”, a precizat Scholz.
Liderul de la Berlin a dat asigurări că relația dintre Germania și Franța este foarte bună și a insistat că Uniunea Europeană va continua asistența militară pentru Ucraina ”cât va fi necesar”, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse. De asemenea, Scholz a dat asigurări că NATO nu dorește ajungerea la un conflict militar direct cu Rusia.
”Toate aceste lucruri sunt importante și în contextul celei mai mari amenințări asupra Europei și asupra întregii lumi – războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei. Eu am semnalat modificarea conjuncturii, marcată de renunțarea la un principiu central pentru pacea și securitatea Europei, anume imposibilitatea modificării granițelor prin agresiuni militare, țările vecine nu trebuie să se teamă de agresiuni, iar Vladimir Putin vrea să schimbe acest principiu, dar nu îi vom permite acest lucru”, a subliniat Scholz.
”Colaborarea strânsă între țările noastre, acest lucru este valabil și pentru Germania și Franța, este importantă. Vreau să transmit clar: suntem împreună, Germania și Franța, Grupul Weimar, întreaga Uniunea Europeană, iar acesta este mesajul pe care îl transmitem Rusiei. Dacă președintele rus crede că va reuși cu acest război, că noi vom slăbi în susținere, se va înșela. Rusia nu este puternică, nu poate specula că noi vom renunța la susținere. Vom continua susținerea cât va fi necesar”, a concluzionat Scholz.
Foto: Profimedia
Citește și:
Fermierii polonezi intensifică PROTESTELE, acuzând UE că vrea distrugerea agriculturii Poloniei