Prima pagină » Știri externe » Sclavie în secolul 21. Autoritățile spaniole au destructurat o rețea care exploata muncitori români și moldoveni

Sclavie în secolul 21. Autoritățile spaniole au destructurat o rețea care exploata muncitori români și moldoveni

Sclavie în secolul 21. Autoritățile spaniole au destructurat o rețea care exploata muncitori români și moldoveni
Garda Civilă spaniolă a destructurat o organizație criminală care opera în diferite provincii din Spania și care se ocupa cu exploatarea a cel puțin 145 de muncitori de naționalitate română și moldovenească, potrivit publicației diariojaen.es.

Modul de operare se baza, pe de o parte, pe metoda înșelăciunii și, pe de altă parte, pe oferte false de locuri de muncă online. Victimele erau duse la diferite ferme cu obiectivul de a fi exploatate prin muncă și erau folosite la recoltarea diferitelor culturi agricole.

După ce erau racolați, erau transferați cu diferite mijloace de transport în diferite zone de exploatare a forței de muncă, unde erau nevoiți să desfășoare activități în condiții precare. De asemenea, locuiau în cămăruțe supraaglomerate și fără ca drepturile lor fundamentale să fie respectate.

Operațiunea Gărzii Civile a dus la arestarea a 16 persoane în provinciile Jaen, Huelva, Córdoba, Badajoz și Albacete. Aceștia se ocupau de racolarea, transferul și controlul victimelor, printre care au fost incluși și cinci oameni de afaceri care acționau în complicitate cu această organizație.

Dintre cele peste 145 de victime depistate, 18 dintre ele au fost identificate și eliberate până în prezent, toate de naționalitate română și moldovenească, fiind transferate ulterior către diferite ONG-uri. Acesta a fost modul în care organizația criminală acționa, racola victimele cu oferte false de angajare și le exploatau ulterior prin muncă, fiind obligați să doarmă în camere foarte mici și în condiții precare.

„Purtătorii” organizației le asigurau pe victime că, odată ajunse în Spania, vor locui în condiții decente, atât de muncă, cât și de viață, lucru care a fost ulterior încălcat, deoarece aceste persoane trăiau în condiții de semi-sclavie și precaritate extremă, iar în unele zile nu li se dădea nici măcar hrană.

Cetățenilor moldoveni le era luată documentația inițială și le erau furnizate pașapoarte și documentație de cetățeni români pentru a putea avea drept de ședere legală în Spania.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și