Prima pagină » Știri externe » Școlile din Beijing închise, după ce autoritățile au emis în premieră o alertă cod roșu de poluare

Școlile din Beijing închise, după ce autoritățile au emis în premieră o alertă cod roșu de poluare

Școlile din Beijing închise, după ce autoritățile au emis în premieră o alertă cod roșu de poluare
Școlile din capitala chineză au fost închise începând de marți, după ce Beijingul a emis pentru prima dată o alertă cod roșu de poluare, prin care îi îndeamnă pe locuitori să stea în interior, iar pe copii să nu se ducă la școală până joi la prânz, relatează DPA în pagina electronică.

Alerta a fost ridicată la cel mai înalt nivel de către Centrul pentru managementul situațiilor de urgență, pentru prima dată de la introducerea în 2013 a scalei în patru culori – roșu, portocaliu, galben și albastru.

Autoritățile în domeniul educației de la Beijing au dispus ca grădinițele, școlile primare și liceele să-și suspende orele, după ce un smog extrem de dens a învăluit străzile capitalei.

Locuitorii capitalei au fost îndemnați să rămână în interior cât mai mult posibil începând de marți de la ora locală 7.00 (1.00, ora României) și până joi la prânz (6.00, ora României), într-un anunțat postat online de Biroul pentru protecția mediului din Beijing.

Alerta a fost actualizată la cod roșu luni seara. Roșul reflectă preconizarea unui nivel de peste 200 de micrograme pe metrul cub de PM2,5 (particule de până în 2,5 microni suspendate în aer), pentru o perioadă de trei zile.

Potrivit indicelui de calitate a aerului prezentat de către Ambasada Statelor Unite în China, marți dimineața, la ora locală 5.00 (luni, 23.00, ora României), nivelul PM2,5 era de 365 de micrograme pe metrul cub, iar la ora locală 9.00 (3.00, ora României), acesta scădea către 250, după ce străzile s-au golit.

Nivelul maxim recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății este de 25.

Beijingul a fost afectat de smog, în trecut, și pentru perioade mai lungi de trei zile, dar autoritățile nu au emis vreo alertă în acest sens.

Între măsurile de urgență impuse de acest cod se află restricționarea traficului rutier, cu excepția vehiculelor electrice, și folosirea unui sistem de circulație în funcție de numărul mașinii – par sau impar -, introdus în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, în 2008.

Unor uzine și șantiere de construcții li s-a impus să-și suspende operațiunile. Focurile de artificii și grătarele în aer liber sunt, de asemenea, interzise pe perioada codului.

Beijingul a ținut titlurile în presa din întreaga lume săptămâna trecută, în timpul negocierilor de la Conferința pe tema modificărilor climatice de la Paris (COP21), după înregistrarea unui nivel PM2,5 de 675 în apropierea Pieței Tiananmen.

Aceste particule suspendate în aer sunt suficient de fine pentru a pătrunde adânc în plămâni și sunt asociate cu un risc sporit de crize cardiace, accidente vasculare cerebrale, cancer la plămâni și astm.

Beijingul ar putea încerca să lupte pentru curățarea aerului în vederea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022, în contextul în care sursa poluării nu este locală, potrivit unor cercetători americani.

Capitala „este în mare măsură poluată de către zone industriale îndepărtate, ca de exemplu Shijiazhuang”, capitala provinciei Hebei (nord), situată la 322 kilometri sud-vest, aprecia în august Robert Rohde, coautorul unui raport despre poluare în China, dat publicității în august.

Poluarea cauzează moartea a 1,6 milioane de persoane pe an – reprezentând aproximativ 17% din decesele înregistrate în China -, potrivit raportului întocmit de către Rohde și Richard Muller și publicat în revista de știință PLOS One.

Poluarea atmosferică ucide aproximativ 4.000 de chinezi pe zi, iar arderea cărbunelui este un factor-cheie, potrivit unui studiu științific publicat de către grupul independent de cercetare Berkeley Earth.

Smogul urmează să fie disipat de către un front de aer rece, așteptat să sosească în regiune joi după-amiaza, potrivit Centrului Municipal Beijing pentru Monitorizarea Mediului.

Citește și