Scoția confirmă. Brexitul, contestat oficial: „Nu putem fi dați la o parte”
„Activarea Articolului 50 pentru ieșirea din UE va afecta interesele regionale și drepturile Scoției, privând Scoția de drepturi și libertăți”, a declarat Sturgeon.
„Recunosc și respect drepturile Angliei și Țării Galilor de a părăsi Uniunea Europeană; nu încercăm să blocăm acest proces, dar dorințele democratice din Scoția pur și simplu nu pot fi date la o parte. Parlamentul britanic trebuie să legifereze și este necesară aprobarea Parlamentului Scoției pentru activarea Articolului 50 al Tratatului UE”, subliniază Sturgeon.
Guvernul Scoției și probabil ale altor națiuni din cadrul Marii Britanii se vor alătura la instanța supremă inițiativei contra planului Londrei de gestionare a ieșirii din UE, a afirmat duminică activista Gina Miller, care a câștigat deja la Înalta Curte, denunțând tendințele dictatoriale ale Guvernului May.
„Ne așteptăm ca anumite guverne să ni se alăture”, a declarat activista Gina Miller, un manager de investiții care a câștigat deja disputa cu Guvernul Theresa May la Înalta Curte de Justiție de la Londra, referindu-se la Guvernul Scoției și, probabil, la cele ale Irlandei de Nord și Țării Galilor, entități care, alături de Anglia, alcătuiesc Marea Britanie. „Dar cazurile lor vor fi diferite de al nostru. Se vor concentra pe interesele particulare”, a subliniat Gina Miller.
Activista britanică a subliniat că decizia Înaltei Curți de Justiție prin care Parlamentul trebuie consultat pe tema Brexit a împiedicat Guvernul Theresa May să se comporte în mod „dictatorial”. „Guvernul merge în direcția greșită. Decizia arată că (Theresa May – n.red.) nu poate recurge la clauza care se numește prerogativă regală, pentru că nu trăim într-un sistem dictatorial ieftin”, a argumentat Gina Miller, o activistă în vârstă de 51 de ani născută în Guyana, dar care a crescut în Marea Britanie.
Curtea Supremă de Justiție britanică va analiza în decembrie contestația Guvernului Theresa May depusă după decizia Înaltei Curți de Justiție.
La sesizarea Ginei Miller, Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis joi că premierul Theresa May nu poate declanșa procedura de ieșire a Marii Britanii din UE fără aprobarea Parlamentului, întrucât referendumul din 23 iunie a avut doar caracter consultativ, nu obligatoriu. Decizia judiciară riscă să întârzie sau chiar să blocheze intenția Guvernului Theresa May de a declanșa procedura formală de scoatere a țării din Uniunea Europeană. Theresa May este încrezătoare că decizia judiciară privind necesitatea aprobării de către Parlament a procedurii Brexit va fi anulată de instanța supremă, transmițându-le liderilor europeni că va respecta calendarul scoaterii țării din Blocul comunitar. May a semnalat că va declanșa procedura de ieșire din UE prin invocarea Articolului 50 al Tratatului UE până în martie 2017.
Membri ai Guvernului de la Londra elaborează planuri pentru convocarea alegerilor parlamentare anticipate, în contextul demisiei unui deputat conservator, Stephen Philips, care a acuzat Cabinetul Theresa May că, în contextul ieșirii Marii Britanii din UE, tinde spre politici de dreapta. Membrii Guvernului britanic pregătesc alegeri parlamentare anticipate după demisia parlamentarului conservator Stephen Philips ca protest față de gestionarea procesului de ieșire din Uniunea Europeană, au afirmat sâmbătă surse politice citate de cotidianul The Telegraph. După demisia deputatului Stephen Philips, colegi conservatori, cei mai mulți eurofili, au amenințat că ar putea renunța la mandate pentru a intensifica presiunile asupra premierului Theresa May, ajunsă în funcție fără votul Parlamentului după retragerea lui David Cameron ca reacție la înfrângerea din referendumul pe tema Brexit.
Foto: eveningtimes.co.uk