Scoția vrea să ia propriile decizii în privința imigrației, în ciuda Brexitului. De ce are nevoie de imigranți

Publicat: 14 10. 2016, 21:54
Actualizat: 28 03. 2019, 17:00

Marea Britanie a semnalat că va limita imigrația din Uniunea Europeană după ieșirea din Blocul comunitar, dar Scoția pledează pentru independență și rămânerea în UE, având perspective economice și demografice diferite.

„Teoretic, decizia privind libera circulație a persoanelor ar aparține Guvernului națiunii (scoțiene – n.red.) și este foarte importantă pentru noi. Nu este necesară o frontieră puternică între Anglia și Scoția, trebuie doar să ne asigurăm că oamenii nu beneficiază de aceleași drepturi pe ambele teritorii”, a argumentat Russell, un politician pro-UE, sugerând că ar vrea un acord în sensul descentralizării prin care Scoția să primească imigranți, fără ca aceștia să aibă drepturi similare în Anglia, Țara Galilor ori Irlanda de Nord.

Scoția a semnalat în mai multe rânduri că are nevoie de imigranți pentru stimularea economiei și pentru dezvoltarea zonelor rurale. Formațiunea proindependență Partidul Național Scoțian (SNP) a criticat Guvernul de la Londra pentru planul de limitare a imigrației.

Premierul britanic, Theresa May, pare să respingă inițiativa de organizare a unui nou referendum proindependență în Scoția, deși naționaliștii scoțieni au avertizat că, dacă le sunt ignorate solicitările privind rămânerea în UE, Marea Britanie s-ar putea destrăma.

Angus Robertson, vicepreședintele Partidului Național Scoțian (SNP), a atras atenția că Guvernul de la Londra nu poate ignora solicitările Scoției privind rămânerea în Uniunea Europeană. „Mesajul meu pentru premierul britanic este următorul: dacă veți continua să ignorați voința clară a poporului Scoției, dacă veți refuza să analizați modul în care am putea proteja locul Scoției în UE, atunci, să nu aveți dubii, zilele dumneavoastră ca premier al Marii Britanii vor fi numărate”, a declarat Angus Robertson, potrivit publicației The Telegraph, subliniind că Scoția intenționează să rămână parte a Uniunii Europene și sugerând destrămarea țării.

Guvernul Scoției va anunța sâptămâna viitoare un nou plan pentru organizarea unui referendum pe tema independenței față de Marea Britanie, în contextul deciziei țării de a părăsi Uniunea Europeană, a anunțat joi premierul Nicola Sturgeon. Șeful Guvernului scoțian a argumentat că „aripa de dreapta a Partidului Conservator este în ascensiune și vrea să deturneze rezultatul referendumului” prin care s-a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, existând riscul ca Londra să se îndrepte spre un „Brexit dur”.

Însă Guvernul de la Londra pare să respingă inițiativa. „A fost un referendum în anul 2014, (…) legal și corect. Rezultatul a fost decisiv, iar ambele părți au stabilit atunci să îl respecte. (…) Poporul scoțian a optat să rămână în Marea Britanie. Cred că trebuie să respectăm acea decizie și să colaborăm constructiv asupra modului în care cele patru națiuni (care formează Marea Britanie – n.red.) pot găsi împreună cel mai bun acord de a părăsi Uniunea Europeană”, a reacționat Biroul premierului Theresa May.

Marea Britanie este alcătuită din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Scoția a organizat în anul 2014 un referendum similar, dar ideea independenței față de Marea Britanie a fost respinsă în raport de 55% la 45%.