Scrisoarea a ajuns vineri la sediul OMS din Geneva și este cea mai recentă din seria de controverse care s-au iscat în ultimul timp în ceea ce privește siguranța desfășurării Jocurilor Olimpice în țara în care a izbucnit criza Zika.
În petiție, medicii se întreabă dacă nu cumva slaba reacție a OMS cu privire la această temă a reprogramării sau schimbării locației Jocurilor are o legătură cu un conflict de interese dintre Organizație și Comitelul Olimpic Internațional. De asmenea, medicii semnatari arată că între cele două organizații a fost semnat un memorandum pentru colaborare în urmă cu șase ani.
„Foarte mulți atleți, delegații și jurnaliști se gândesc încă dacă să participe sau nu la JO de la Rio. Suntem de acord cu recomandarea făcută de Centrele de Control al Bolilor din Statele Unite care sfătuiesc muncitorii să ia în considerare amânarea călătoriilor în zonele în care riscul de infectare cu Zika este mare. Dacă acest avertisment ar fi aplicat la nivel general, niciun atlet nu ar fi pus în situația de a alege între riscul de îmbolnăvire și particiaprea la o competiție pentru care s-a antrenat toată viața lui”, se arată în textul scrisorii.
Printre semnatarii petiției se numără și profesorul Amir Attaran, de la Universitatea din Ottawa, care a declarat în urmă cu câteva săptămâni că desfășurarea Jocurilor Olimpicee la Rio de Janeiro denotă lipsă de ințelepciune.
„OMS trebuie să reanalizeze riscul îmbolnăvirii și să reprogrameze sau să mute Jocurile. Recomandăm OMS să formeze un grup de informare independent care să prezinte Comitetului Olimpic Internațional în mod transparent, bazat pe evidențe științifice, toate riscurile la care ar conduce desfășurarea competiției. Având în vedere consecințele legate de sănătatea publică și cele etice, o altă atitudine denotă iresponsabilitate”, concluzionează medicii.
Îngrijorarea nu se îndreaptă doar în direcția atleților, ci și în ceea ce priveșțe sutele de mii de fani ai sportului așteptați la Jocurile Olimpice. De asemenea, se pune în discuție și probabilitatea răspândirii rapide a virusului în întreaga lume, având în vedere că la Rio vor veni turiști dintr-o varietate de țări.
Scrisoarea a fost semnată în primă instanță de 125 de medici, însă alți 25 de experți s-au alăturat inițiativei vineri, înainte ca aceasta să fie trimisă la Geneva.