Scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relevant pentru Brexit, riscă să genereze impas politic
Cetățenii britanici sunt chemați joi la urne într-un scrutin legislativ anticipat solicitat de premierul în exercițiu Boris Johnson, liderul Partidului Conservator, pentru a-și îndeplini obiectivul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Boris Johnson susține că, dacă va rămâne prim-ministru, va retrage Marea Britanie din UE până pe 31 ianuarie 2020. Liderul conservator eurosceptic speră că noul Parlament britanic va aproba controversatul proiect de Acord Brexit, respins până acum de mai multe ori atât în forma negociată de precedentul Cabinet, condus de Theresa May. Versiunea acordului renegociată de către Boris Johnson nu a fost încă aprobată de Camera Comunelor, care a introdus clauze suplimentare, cerând în primul rând evitarea producerii unui Brexit fără niciun acord.
Partidul Laburist, principala formațiune de opoziție, a asumat angajamentul de a relua negocierile Marii Britanii cu UE pentru obținerea unui acord mai avantajos, care va fi supus unui nou referendum.
Partidul Liberal-Democrat critică dur abordarea Guvernului Boris Joshnson și pledează pentru posibilitatea râmânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.
Există riscul ca niciuna dintre formațiuni să nu obțină o majoritate clară în urma scrutinului parlamentar. Conform celor mai recente sondaje de opinie, prezentate de cotidianul The Guardian, Partidul Conservator (centru-dreapta), este creditat cu 43% din intențiile de vot, Partidul Laburist (centru-stânga), condus de Jeremy Corbyn, cu 34%, iar Partidul Liberal-Democrat, cu 13%. Partidul Brexit, condus de Nigel Farage, are o cotă de 4%, iar Partidul Verzilor este la nivelul de 3%.
O victorie clară a Partidului Conservator l-ar putea impulsiona pe Boris Johnson să insiste pentru producerea rapidă a Brexit. Situația producerii unui Brexit fără niciun acord cu UE rămâne totuși puțin probabilă.
Însă, în cazul în care Partidul Conservator nu va obține majoritate parlamentară nici măcar printr-o alianță, poziția politică a lui Boris Johnson se va deteriora semnificativ, iar opoziția ar putea insista pentru formarea unui guvern minoritar susținut inclusiv de parlamentari conservatori moderați, cu posibilitatea negocierii unui nou acord Brexit și chiar a organizării unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii la UE.