O scurgere de lavă a fost observată, luni, pe insula apărută brusc la circa 1.000 de kilometri sud de Tokyo, potrivit unor informații și imagini furnizate marți de autoritățile japoneze, relatează AFP.
Această insulă, care nu are încă nume la o săptămână de la apariția sa, se prezintă sub o formă aproape ovală, având 400 de metri lungime și 200 de metri lățime, cu o extensie de aproximativ 50 de metri de lavă întărită pe unul dintre versanți.
Această scurgere de lavă a fost observată de cercetători și de paza de coastă care supraveghează regulat starea insuliței situate la circa 500 de metri de Nishinoshima, o insulă nelocuită din micul arhipelag Ogasawara.
Emanațiile de fum, cenușă și lavă se produceau regulat, luni, din două cratere a căror existență a fost atestată vineri.
Potrivit specialiștilor, faptul că lava curge și se întărește sporește șansele ca această insulă să rămână la suprafața apei, chiar dacă există temeri că ar putea dispărea la fel de repede cum a apărut.
„Este posibil totuși ca erupția să dureze multă vreme și ea să crească în continuare”, a declarat Yoshihiko Tamura, de la Centrul japonez de cercetare oceanografică.
Este prima dată în ultimii 40 de ani când apare o insulă în această zonă. Aceasta este totuși fragilă.
Guvernul a decis să aștepte să vadă dacă ea poate rămâne la suprafață înainte de a o boteza.
Serviciul de cartografie online japonez al Yahoo! Japan nu a întârziat să o înscrie pe harta sa.
În această zonă seismică și vulcanică au apărut brusc patru-cinci insule de la sfârșitul războiului Pacificului, dintre care una în 1986, care a dispăut după două luni, iar una în septembrie 1973, tot în apropiere de Nishinoshima. Ea a fost în mare parte distrusă de valuri dar încă mai este vizibilă o bucată.
Țara Soarelui Răsare nu deține totuși monopolul asupra unor astfel de fenomene surprinzătoare. O insulă a apărut brusc în urmă cu două luni în Marea Arabiei în urma unui cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 în Pakistan, la sute de kilometri depărtare.