Se încing spiritele în SUA: „Este exclus să lăsăm un escroc ca Donald Trump să preia controlul Partidului Republican”
La o zi după o dezbatere aprinsă între principalii trei candidați la învestitura Grand Old Party, Donald Trump, Ted Cruz și Marco Rubio au continuat să se atace, iar tânărul senator din Florida l-a vizat extrem de dur pe magnatul în domeniul imobiliar, învingător în alegerile primare din trei dintre cele patru state în care au avut loc deja scrutinuri.
„Donald Trump se prezintă în mod constant ca cineva care ia apărarea muncitorilor, însă bilanțul său arată că, de fapt, este împotriva lor de 35 de ani”, a declarat Marco Rubio într-un interviu pentru postul CBS.
„Nu este absolut deloc pregătit să fie președintele Statelor Unite, refuză orice întrebare de politică specifică, nu are niciun plan în vederea asigurărilor pe caz de boală, spre exemplu”, a adăugat senatorul din Florida.
„Este postul guvernamental cel mai important de pe planetă, iar noi suntem pe punctul de a lăsa mișcarea conservatoare unei persoane care nu are nicio idee despre veun subiect important, oricare ar fi el, suntem pe cale să-i lăsăm codurile nucleare ale Statelor Unite unei persoane complet imprevizibile”, a denunțat Rubio.
Recunoscându-și statutul de outsider în cursa republicană, Marco Rubio s-a declarat sigur că va câștiga alegerile în statul Florida, prevăzute pe 15 martie, unde sondajele îl creditează pe Trump cu un avans important.
„Vom câștiga în Florida. Eu cunosc foarte bine statul nostru, iar el nu va vota pentru unul ca Donald Trump. Recunosc că unii pot fi foarte intrigați de el, este un vorbitor bun și spune că se bate pentru oamenii obișnuiți. Însă, de fapt, el este împotriva oamenilor obișnuiți de 40 de ani, iar de fiecare când a cedat vreuna dintre întreprinderile lui, știți cine a plătit? Oamenii obișnuiți, care muncesc pentru el”, a conchis Marco Rubio.
Donald Trump a obținut victorii în alegerile primare republicane din New Hampshire, South Carolina și Nevada. El a fost înfrânt doar în Iowa, până în prezent, unde senatorul Ted Cruz din Texas a obținut victoria în urma caucusului.
Marco Rubio l-a atacat frontal pe Donald Trump, joi, într-o dezbatere organizată de CNN la Universitatea din Houston, în Texas, criticându-l din cauza averii și lipsei unui program și încercând să-l împiedice să-și consolideze avansul înainte de „Super Tuesday”, o etapă-cheie în alegerile primare, relatează Reuters.
El a evocat cele patru falimente ale promotorului newyorkez și l-a acuzat că și-a adus salariați din Polonia să muncească în Florida.
El a sugerat, de asemenea că newyorkezul nu s-ar afla unde a ajuns în prezent, în domeniul imobiliar, fără moșternirea pe care i-a lăsat-o familia sa.
Fără banii familiei sale, „știți unde s-ar fi aflat Donald Trump acum?”, a întrebat senatorul. „Ar vinde ceasuri în Manhattan”, a continuat el.
În timpul dezbaterii, Marco Rubio și Ted Cruz au depus eforturi să-l învingă pe Donald Trump și să-i scadă popularitatea, înainte de „Super Tuesday”, când 11 state își vor alege candidatul republican.
Trump a părut să nu se demobilizeze, rămânând sigur pe sine, combativ, prompt în a se apăra și a-i acuza pe Rubio și Cruz.
„Acest tip este un ratat, iar celălalt un mincinos”, a declarat miliardarul, care urmează să împlinească în curând 70 de ani, arătându-l pe Rubio și apoi pe Cruz.
– „Oare poate să mă atace cineva?”
Schimbul de replici a fost atât de intens, încât Ben Carson, alt candidat la învestitura republicană, a întrebat pe un ton plângăreț „oare poate să mă atace cineva, vă rog?”.
În pofida emfazei sale, el a avut o prestație mai măsurată decât de obicei, apărându-și pozițiile moderate pe tema planingului familial și anunțând că vrea să păstreze anumite părți ale legislației președintelui Barack Obama cu privire la securitatea socială cunoscute sub numele de „Obamacare”.
El a spus că nu susține armistițiul care urmează să intre în vigoare în Siria sâmbătă și a apreciat că Libia s-ar fi aflat într-o situație mai bună dacă fostul dictator libian, colonelul Muammar Kadhafi, nu ar fi fost înlăturat, iar apoi ucis, într-o insurecție susținută de către americani.
Întrebat dacă și-ar prezenta public arhivele fiscale, așa cum i-a cerut Mitt Romney, Donald Trump a răspuns că o va face în urma unui „audit de rutină”.
Romney, candidatul republican la președinție în 2012, a afirmat într-un mesaj postat pe Twitter că Trump nu are de ce să țină secrete aceste informații, auditate sau nu.
În pofida victoriilor sale, Trump mai are mult drum de parcurs până la obținerea învestiturii. Nominalizarea candidatului partidului în alegerile prezidențiale prevăzute pe 8 noiembrie se face în funcție de numărul de delegați obținuți în alegerile primare și trimiși la Convenția Partidului Republican, în iulie.
Donald Trump conduce până în prezent, în această cursă, cu 81 de delegați, în timp ce Cruz și Rubio au câte 17. Pentru a obține învestitura, este nevoie de 1.237 de delegați.
În total, 600 de delegați urmează să fie mobilizați marți, cu ocazia „Super Tuesday”, o etapă extrem de importantă pentru candidați.