Femeile însărcinate care s-au infectat cu noul coronavirus nu dezvoltă o formă mai severă a bolii, iar bebelușii lor se nasc cu anticorpi, arată un studiu realizat – recent – de către cercetătorii din Singapore.
La studiu, unul restrâns, dar cu rezultate încurajatoare, au participat 16 femei însărcinate. Rețeaua de Cercetare în Obstetrică și Ginecologie din Singapore a anunțat că la niciuna dintre acestea nu s-au găsit dovezi că virusul s-ar transmite de la mamă și făt.
Cele mai multe dintre femeile care au participat la studiu au avut simptome ușoare ale bolii, reacții mai severe fiind dezvoltate de cele mai în vârstă și supraponderale. Nu s-au înregistrat decese și toate s-au vindecat, au anunțat cercetătorii, citați de Hotnews.
Totuși, două femei au pierdut sarcina, la cel puțin una dintre ele cauza cea mai probabilă fiind complicațiile legate de virus.
Cinci dintre femei au născut la termen, până în momentul publicării studiului, și toți bebelușii lor au anticorpi pentru coronavirus fără să fi fost infectați.
Nivelul de protecție pe care acești anticorpi îl vor oferi urmează să fie descoperit și vor fi necesare monitorizări suplimentare pentru a vedea dacă numărul anticorpilor va scădea odată ce copiii cresc, au mai subliniat autorii studiului.
Numărul anticorpilor a variat între bebeluși, cel mai înalt fiind înregistrat în rândul celor a căror mame au contractat virusul mai aproape de data nașterii.
Studiul din Singapore este unul încurajator pentru femeile însărcinate, în condițiile în care până acum nu erau cunoscute multe date despre impactul infecției asupra nou-născuților.
Datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că femeile însărcinate pot fi grav afectate de unele infecții respiratorii și că nu este cunoscut încă dacă mamele cu Covid-19 pot transmite virusul în timpul sarcinii sau nașterii.
Primăria Capitalei nu mai are bani pentru plata stimulentelor în valoare de 2.000 de lei acordate femeilor însărcinate, prin programul „Materna”.
Șefa Direcției de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), Cosmina Simiean, a declarat pentru GÂNDUL.RO că este vorba de întârzieri ale plăților, nu de sistări. Cine a depus cerere după data de 9 octombrie nu a primit banii!
Potrivit sursei citate, „o femeie care depunea azi cerere pentru acest stimulent, dacă nu aveam aceste dificultăți financiare, primea voucherul între 30 și 45 de zile. Noi sperăm ca de la 1 ianuarie să rezolvăm această problemă”.