Secretarul american pentru Securitate Internă, Kristi Noem, va vizita, miercuri, cea mai mare închisoare din El Salvador, acolo unde au fost încarcerați sute de migranți din Venezuela, deportați recent din Statele Unite.
Vizita vine în contextul în care mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului din SUA au acționat în instanță Administrația Donald Trump, nemulțumite de modul în care au avut loc respectivele expulzări, notează Reuters.
Noem, o susținătoare deschisă a campaniei împotriva imigrației, promovată de către președintele Donald Trump, intenționează, de asemenea, să se întâlnească cu președintele țării, Nayib Bukele, a declarat Departamentul pentru Securitate Internă al SUA la începutul acestei săptămâni.
Rudele multor migranți venezueleni deportați neagă presupusele legături acestora cu bande infracționale. Avocații unuia dintre deportați, un fotbalist profesionist și antrenor venezuelean, au spus că oficialii americani l-au etichetat în mod greșit pe clientul lor ca membru al unei bande, pe baza unui tatuaj al acestuia, care reprezenta o coroană, menită să facă referire la echipa sa preferată, Real Madrid.
Un grup de 238 de presupuși membri ai unei bande venezuelene, plus 23 de presupuși membri ai bandei MS-13, au fost trimiși din SUA la o închisoare din El Salvador. Unii au fost scoși din țară în temeiul unei legi nefolosite după al Doilea Război Mondial.
Mutarea a venit în ciuda unei interdicții temporare emise de instanță. Casa Albă a spus că ordinul judecătorului în sine nu este legal și a fost emis după ce grupul a fost deportat.
Nici Administrația SUA, nici El Salvador, nu i-au identificat pe deținuți și nu au furnizat detalii despre presupusele lor fapte sau apartenența la bande.
Trump a acuzat că membrii Tren de Aragua „au săvârșit, au încercat și a amenințat cu o invazie sau o incursiune împotriva teritoriului Statelor Unite”.
El a invocat Alien Enemies Act, o lege care datează din 1798, care a fost concepută pentru a permite cetățenilor străini să fie deportați în timp de război sau de invazie.
Sursa foto: Profimedia