Prima pagină » Știri externe » Secretarul de stat american John Kerry avertizează dur Israelul. „Ar fi o eroare imensă!”

Secretarul de stat american John Kerry avertizează dur Israelul. „Ar fi o eroare imensă!”

Secretarul de stat american John Kerry avertizează dur Israelul. „Ar fi o eroare imensă!
O eventuală operațiune militară unilaterală a Israelului împotriva instalațiilor nucleare iraniene ar fi o "eroare imensă", care ar avea "consecințe grave", atrage atenția secretarul de Stat american, John Kerry, citat de NBC News.

„Un atac militar sau cibernetic unilateral ar fi o eroare imensă, cu grave consecințe pentru Israel și pentru Orientul Mijlociu; în plus, nu cred că ar fi necesar”, a declarat Kerry.

„Mă tem că, dacă membrii Congresului SUA vor respinge acordul marilor puteri cu Iranul, prietenii noștri din Israel vor fi mult mai izolați și mai acuzați la nivel internațional”, a adăugat Kerry.

„În această situație, am pierde susținerea Europei, Chinei și Rusiei pentru orice eventuală acțiune militară am fi nevoiți să declanșăm pe viitor împotriva Iranului dacă nu ar respecta acordul, pentru că s-ar respinge un program legitim de verificare a activităților nucleare iraniene”, a subliniat șeful diplomației americane.

Congresul Statelor Unite va trebui să aprobe sau să respingă, până pe 17 septembrie, acordul marilor puteri cu Iranul.

Israelul a catalogat acordul cu Iranul drept o „eroare istorică”, avertizând că programul nuclear iranian reprezintă o amenințare pentru Orientul Mijlociu și pentru întreaga lume. Pe fondul nemulțumirilor exprimate de Israel și de Arabia Saudită, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a avertizat că, în pofida acordului nuclear, Statele Unite mențin opțiunea militară pentru a împiedica Iranul să dezvolte bomba atomică.

Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington și Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecții inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecție, o comisie de arbitraj formată din reprezentanți iranieni și ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecții ar putea oferi Teheranului timp să mușamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menținerea sancțiunilor privind rachetele pentru încă opt ani și a embargoului privind armele pentru cinci ani.