Secretarul general al NATO îi îndeamnă pe europeni să achiziționeze avioane fără pilot
Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a îndemnat joi țările europene să achiziționeze și mai multe avioane fără pilot și să își consolideze industria apărării, care rămâne „prea națională și fragmentată”, relatează AFP.
Pentru a rămâne „puternică”, Alianța Nord-Atlantică are „nevoie de o Europă puternică în privința capacităților, industriei apărării și angajamentului politic”, a subliniat Rasmussen într-un discurs despre „viitorul Alianței Nord-Atlantice” susținut la Bruxelles.
„Mi-ar plăcea ca europenii să își joace rolul achiziționând și mai multe drone (avioane fără pilot), avioane de mare capacitate și avioane de aprovizionare în zbor, pentru a-și spori capacitățile de desfășurare, mai multe radare pe nave”, a subliniat secretarul general al NATO.
Europa „are nevoie de o bază industrială puternică”, însă, „până în prezent, industria europeană a apărării rămâne prea națională și prea fragmentată”, și-a exprimat Rasmussen regretul.
Aceste declarații reprezintă un ecou al declarațiilor insistente, în ultimii ani, ale Statelor Unite, de departe cel mai important contributor la NATO, care îi îndeamnă pe europeni să nu își reducă în mod drastic efoturile în domeniul apărării, în pofida crizei economice.
În opinia lui Rasmussen, în cazul în care tendința actuală de diminuare a alocațiilor bugetare nu este inversată, „Europa va pierde mijloacele” de interveni, ceea ce înseamnă „că își va pierde capacitatea de influență”.
El așteaptă „un angajament politic puternic” din partea liderilor Uniunii Europene (UE) în cadrul summitului din decembrie, care va fi consacrat apărării.
La sfârșitul lui iulie, în perspectiva acestui summit, Comisia Europeană (CE) a prezentat o serie de măsuri destinate ameliorării eficienței apărării europene, consolidând cooperarea între statele membre, în special în domeniul sateliților și avioanelor fără pilot.
În mai, Franța a justificat achiziționarea unor avioane fără pilot pentru supraveghere de la altitudine medie, neînarmate, de tip Reaper, produse de către societatea americană General Atomics, prin absența unei asemenea tehnologii în Europa.