Secretarul general al ONU a lansat un avertisment referitor la armistițiul din Siria
„Escaladarea activităților militare de către mai multe părți și amenințările cu intensificarea recurgerii la forță riscă să deraieze eforturile în vederea găsirii unei soluții politice pe termen lung”, a declarat Ban Ki-moon joi, în primul său raport pe care l-a prezentat Consiliului de Securitate al ONU cu privire la implementarea unei rezoluții adoptate în decembrie care stabilește o foaie de parcurs a unui proces de pace în Siria.
Rezoluția a fost susținută de 17 țări care mediază negocieri între părțile implicate în conflictul sirian. Aceleași țări au convenit pe 12 februarie, la Munchen, asupra unei „încetări a ostilităților” în termen de o săptămână.
Cu o zi înainte de acest termen, Ban Ki-moon a subliniat că nu era evidentă o eventuală implementare a armistițiului, în contextul în care forțe guvernamentale siriene și-au continuat campania, susținute de forțele aeriene ruse, de încercuire a orașului Alep, după ce au blocat o rută de aprovizionare a acestui fief rebel dinspre Turcia.
În plus, Ankara a făcut săptămâna trecută încă un pas în conflict, bombârdând miliții kurde siriene care încercau să preia controlul asupra unor porțiuni ale frontierei siriano-turce.
De asemenea, Turcia a încercat să mobilizeze o coaliție de țări care să trimită forțe terestre în luptă, la frontieră. Arabia Saudită a anunțat că este dispusă să participe la o asemenea coaliție.
Secretarul general al ONU a subliniat că membrii Consiliului de Securitate al ONU au fost puși rareori într-o asemenea situație.
„Părțile (beligerante) siriene și susținătorii lor pot continua să urmeze logica falimentară a victoriei militare, care a condus deja la moartea a peste 250.000 de sirieni – cea mai mare criză umanitară din vremurile noastre – și la crearea unor fiefuri ale unor organizații teroriste” ca grupările Statul Islamic (SI) și filiala siriană Al-Qaida – Frontul al-Nusra -, a declarat el.
Sau membrii Consiliului de Securitate – inclusiv Rusia, Statele Unite și puterile europene – pot încerca să detensioneze situația și să relanseze negocierile, a subliniat Ban Ki-moon.
ONU a stabilit o nouă rundă de negocieri pe 25 februarie, în cazul în care eforturile în vederea implementării unui armistițiu parțial, care nu este valabil și pentru cele două organizațiii teroriste, reușesc până atunci.
Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a oprit ultima rundă de negocieri, pe 5 februarie, în parte din cauza intensificării activităților militare în regiunea Alep.
Pentru ca negocierile să reușească, este necesar ca cele 17 țări din cadrul Grupului internațional de susținere a Siriei să dea dovadă de o susținere „reală, angajată și pe temen lung”, a îndemnat Ban Ki-moon.
El și-a reiterat îndemnul ca membrii Consiliului de Securitate al ONU să sesizeze Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a ancheta eventuale crime de război în Siria. „Cei vinovați trebuie să dea socoteală pentru crimele înfiorătoare care continuă”, a subliniat el.
O încercare în acest sens, în mai 2014, a fost susținută de către 13 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, însă Rusia, cel mai apropiat aliat al regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, și China au opus un vot de veto.