Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat sâmbătă că omenirea „se joacă cu un pistol încărcat”.
Declarația vine în contextul actualelor crize cu care se confruntă comunitatea internațională, mai ales la nivel nuclear.
Guterres a participat la ceremoniile din Hiroshima, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la bombardamentului atomic american asupra Japoniei.
„Zeci de mii de oameni au fost ucişi pe neaşteptate în acest oraş. Femei, copii şi bărbaţi au fost incineraţi într-un foc infernal. Clădirile s-au transformat în ţărână. Supravieţuitorii au fost blestemaţi cu o moştenire radioactivă. Trebuie să ne întrebăm: ce am învăţat din norul atomic care s-a umflat ca o ciupercă peste acest oraş?”, a declarat Antonio Guterres.
Acesta a adăugat că în prezent, „crize cu puternice conotaţii nucleare se răspândesc rapid, din Orientul Mijlociu până în Peninsula Coreeană trecând prin invazia Rusiei în Ucraina. Omenirea se joacă cu un pistol încărcat”.
Omenirea se află „la doar o eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Amenințările geopolitice, inclusiv criza climatică, pandemia de COVID-19 și conflictele armate, au dus la creșterea pericolului apariției unui conflict nuclear, situație nemaivăzută din perioada Războiului Rece.
„Astăzi, umanitatea este doar la o neînțelegere, la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a spus Guterres la deschiderea unei conferințe a Națiunilor Unite cu privire la neproliferarea nucleară.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că un astfel de război nu ar trebui să înceapă vreodată.
Liderul de la Kremlin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la Conferința privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP).
„Pornim de la faptul că nu pot exista învingători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată. Susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, se spune în document.
Scrisoarea adresată Conferinței TNP pare menită să aducă o notă liniștitoare în ceea ce privește intențiile nucleare ale Moscovei și să prezinte Rusia ca o putere nucleară responsabilă.