Secretarul NATO pregătește Europa pentru un război nuclear cu Rusia și China: „Este garanţia finală de securitate, o modalitate de menținerea păcii”

Publicat: 18 06. 2024, 03:05
Actualizat: 18 06. 2024, 05:10

This browser does not support the video element.

NATO este în discuții pentru a desfășura mai multe arme nucleare în fața unei amenințări crescute din partea Rusiei și Chinei, a declarat șeful alianței.

Jens Stoltenberg a adăugat că blocul euro-atlantic trebuie să-și etaleze arsenalul nuclear lumii pentru a transmite un mesaj direct inamicilor săi.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului,  a condamnat declarațiile secretarului NATO drept „inacceptabile” și cauzatoare pentru escaladarea tensiunilor.

NATO inițiază descurajarea nucleară în fața Rusiei și Chinei

Într-un interviu pentru The Telegraph,  Stoltenberg a spus:

„Nu voi intra în detalii despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaționale și câte ar trebui să fie depozitate, dar trebuie să consultăm aceste aspecte”. 

El a dezvăluit că există consultări active între membri pentru a scoate rachetele din depozit și a le plasa în stare de așteptare, solicitând utilizarea transparenței ca un mijloc de descurajare.

„Exact asta facem la NATO, de exemplu în cadrul întâlnirilor la NATO, un grup de planificare nucleară, așa cum am avut în cadrul întâlnirii ministeriale de apărare săptămâna aceasta”.

De asemenea, a spus că se așteaptă ca noul guvern laburist care se va forma după alegerile legislative anticipate din Marea Britanie să fie un aliat ferm al NATO.  De  asemenea, speră că noul guvern va susține livrările de arme către Ucraina în ciuda revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.

Alianța trebuie pregătită pentru o „lume mai periculoasă”

Stoltenberg adaugă că transparența nucleară ar trebui să fie piatra de temelie a strategiei nucleare a NATO. Alianța trebuie pregătită pentru o „lume mai periculoasă”.

Secretarul general, al cărui mandat se va încheia în octombrie, a lăudat toate cele 32 de state membre pentru contribuția lor la descurajare. Inclusiv Țările de Jos pentru că au investit în  achiziționarea avioanelor de luptă cu capacitate dublă ce pot transporta arme nucleare americane.

„Transparența ajută la comunicarea mesajului în mod direct, și  desigur, suntem o alianță nucleară”, a spus Stoltenberg.

El a avertizat că regimul comunist din China investește masiv în armament modern, inclusiv în arsenalul său nuclear.  Arsenalul chinez nuclear ar putea crește la 1.000 de focoase până în 2030.

„Scopul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atât timp cât armele nucleare există, vom rămâne o alianță nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este o lume mai periculoasă”.

Citește și:  Rusia acuză NATO de ”escaladarea tensiunilor”, ca reacție la afirmațiile lui Stoltenberg despre armele NUCLEARE