Secretul de familie exploziv al liderului nord coreean, Kim Jong-Un
ABC News Australia a publicat recent un reportaj care îi contestă lui Kim Jong-Un dreptul de a conduce Coreea de Nord.
Conform publicației, japonezul Ken Kato, activist pentru drepturile omului, deține o serie de documente care atestă că bunicul lui Kim Jong-Un a colaborat cu armata japoneză, fapt ce nu îi dă dreptul actualului lider nord coreean să ocupe prima funcție în stat, potrivit publicației citate.
Kim Jong-Un este nepotul primului lider al Coreei de Nord, Kim il-Sung. Acesta din urmă a fost crescut de părinți misionari, care au fost forțați să părăsească Manchuria din cauza protestelor anti-japoneze la care au luat parte. Când Japonia a invadat Manchuria în 1931, Sung a luptat împotrivă invadatorilor făcând parte din diverse grupări de gherilă. În 1935, la vârsta de 23 de ani, Kim îl-Sung a devenit membru al Armatei de Nord anti-japoneze.
Zece ani mai târziu, Stalin l-a numit pe Kim il-Sung prim conducător al nou-înființatului stat, Coreea de Nord.
În 1972, Kim îl-Sung a decis că „dușmanii țării, oricine ar fi ei, trebuie eliminați până la a treia generație”. Cei care au colaborat cu armata japoneză sau cu capitaliștii din sud erau considerați „dușmani ai statului”.
Ken Kato susține că deține documente care atestă că al doilea bunic al lui Kim Jong-Un, Ko Gyon-tek, a lucrat pentru armata japoneză în timpul celui de al doilea Război Mondial. Acesta confecționa uniforme militare la o fabrică din Osaka. Pentru asta Ko Gyon-tek a fost trimis într-un lagăr de muncă forțată.
Ko Gyon-tek a avut o fată care s-a căsătorit cu fiul lui Kim il-Sung, Kim Jong-Il. Cei doi au avut trei copii, cel mai mic dintre ei fiind Kim Jong-Un, actualul lider din Coreea de Nord.
Este puțin probabil ca această informație să ajungă la oamenii de rând din Coreea de Nord, însă ar putea fi un atu important pentru cei care poartă negocieri cu liderul de la Phenian.