Rusia şi SUA dispun de modalităţi de a gestiona riscurile nucleare la nivel de agenţii de informaţii, a declarat luni, 28 noiembrie, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Moscova, Elizabeth Rood. Pentru lumea intelligence-ului, Rood este șefa spionilor CIA din Moscova, după cum au prezentat-o ziarele americane.
Momentan, nu este prevăzută nicio nouă reuniune între cele două părţi, a precizat Rood pentru agenţia de stat rusă RIA Novosti.
La începutul lunii noiembrie, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns, s-a întâlnit cu Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR). Cei doi au discutat (și) pe marginea consecinţelor unei eventuale utilizări a armelor nucleare de către Rusia în conflictul din Ucraina.
Referitor la această întâlnire a celor doi șefi din spionaj, Rusia a declarat că au fost discutate probleme „sensibile”, dar fără a detalia subiectul.
„Statele Unite ale Americii dispun de canale pentru a gestiona riscurile cu Federaţia Rusă, în special riscurile nucleare, şi acestea au făcut obiectul întâlnirii dintre directorul CIA, Burns, cu omologul său rus”, a afirmat Rood într-o înregistrare video difuzată de RIA Novosti pe canalul său Telegram. Elizabeth Rood a punctat că, dacă va fi nevoie de o altă convorbire la acest nivel, ea ar putea avea loc: „Din câte ştiu, însă, nu există nimic planificat”.
„Directorul Burns nu a negociat nimic şi nu a discutat despre o soluţionare a conflictului în Ucraina”, a continuat însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Moscova, potrivit Washington Post.
După întâlnirea dintre Narîşkin şi Burns, Rusia a anunțat că este deschisă unor noi discuţii la nivel înalt cu SUA, dar Kremlinul a respins ideea unui summit între preşedintele Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden. „Este în afara discuţiei, deocamdată”, au precizat surse de la Kremlin.
Responsabili din cele două ţări ar urma să se întâlnească la Cairo, între 29 noiembrie şi 6 decembrie, pentru a discuta despre reluarea inspecţiilor în cadrul noului tratat de reducere a armelor nucleare START, chiar dacă Moscova a minimizat perspectiva unui progres rapid în cadrul acestor convorbiri.